Slávka Kellová Rôzne

Akadémii slúži hybridné vozidlo

Katedra strojárstva Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši pomáhala pri vývoji vojenského vozidla s hybridným pohonom OT-90 HYBRID. V súčasnosti už slúži akadémii na vzdelávanie.

Vozidlo je zaujímavé tým, že pre jeho pohon bola vyvinutá nová hybridná hnacia jednotka. Ide o novú technológiu pohonu vozidla, ktorá pozostáva zo spaľovacieho motora Cummins ISBe paralelne spojeného s elektrickým motorom/generátorom Vacon TR 3226. Vozidlo je tak schopné pohybu samostatne pomocou elektrického pohonu, s využitím spaľovacieho motora alebo ich kombináciou. Vodič si môže na palubnom počítači zvoliť jazdný režim podľa potreby. V kombinovanom režime má hybridné vozidlo o tretinu vyšší výkon ako pôvodné vozidlo.

Vozidlo získala akadémia od Ministerstva obrany SR. Odovzdaniu na katedru strojárstva predchádzali skúšky vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie – VTSÚ. Vozidlo bude slúžiť predovšetkým pre potreby vzdelávania, vedy a výskumu novej technológie s možnosťou jej modifikácie a precizovania jazdných režimov.

AOS, skk foto: AOS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM