Marcel Mojžiš Kultúra

Akčná sobota: Od rána do noci bude čo robiť

Sobota 18. mája si pripravila pre Mikulášanov hneď niekoľko zaujímavých podujatí. Na svoje si prídu deti ale aj dospelí.

Ilustračný obrázok k článku Akčná sobota: Od rána do noci bude čo robiť
Foto: Slávka Kellová

Bambiriáda

Sobotňajšie ráno odštartuje o 9:00 Bambiriáda na Námestí mieru v Liptovskom Mikuláši. Deň plný zábavy, športu a aktivít vyvrcholí o 13:00. Návštevníci budú môcť podporiť mladých v núdzi prostredníctvom benefičnej výstavy Bambiriádny anjel. Všetci účastníci festivalu dobrovoľníckej práce majú možnosť do nedele 19. mája navštíviť Stanišovskú jaskyňu a Medvediu štôlňu s deťmi za symbolické jedno euro.

Posedenie v rodnom dome Martina Martinčeka

Svetoznámy fotograf Martin Martinček sa narodil v Liptovskom Petri. Práve tu, v rodnom dome Martinčekovcov, sa stretnú priaznivci a súčasníci, aby si zaspomínali na jeho detstvo, život aj posledné roky strávené v Liptovskom Mikuláši. Spomienkové stretnutie sa začína o 15:00 v Kultúrnom dome, odkiaľ sa presunie do rodného domu. Pozvanie prijali jeho bratranec Gustáv Martinček a pani Fedoršová, ktorá manželov Martinčekovcov doopatrovala.

Noc múzeí a galérií

V Liptovskom Mikuláši otvorenia svoje brány v netradičnom čase mestské Múzeum Janka Kráľa a Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Noc v Múzeu Janka Kráľa bude tento raz venovaná legendárnemu zbojníkovi a ľudovému hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi. Malí i veľkí sa môžu od 16:00 do 24:00 vydať po Jánošíkových stopách v múzeu, zasúťažiť si o Jánošíkov dukát, alebo absolvovať moderovanú prehliadku expozícií. Múzeum uvedie návštevníkom dve z filmových stvárnení jánošíkovskej témy a ďalší z filmových Jánošíkov, Bielikov dvojdielny film z rokov 1962 – 1963, bude počas Noci v múzeu zastúpený prostredníctvom výstavy originálnych filmových kostýmov, ktoré sa Múzeu Janka Kráľa podarilo získať do zbierok hneď po ukončení natáčania.

Najmenší návštevníci Múzea ochrany prírody a jaskyniarstva sa počas neskorých sobotňajších večerných hodín naučia hrou na Slepú babu spoznávať rastliny a živočíchy pomocou hmatu, čuchu či sluchu. Pripravené je pre nich od 18:00 aj adrenalínové lezenie po jaskyniarskom rebríku.

Majáles

Organizátori podujatia sa Majálesom vracajú k slovenským tradičným zábavám. Príďte sa zabaviť a zatancovať si na rytmy ľudovej hudby, kde vás profesionálni lektori zároveň naučia čo-to o tradičných tancoch. Začiatok podujatia je naplánovaný na 19:00 v Evanjelickom dome (bývalej Kase) v Tranovského uličke.

Foto: ilustračné

plagaty
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM