Správy

Ľudská bezočivosť: Háj Nicovô miestami pripomína skládku odpadu z fastfoodov

Na niektoré miesta v oddychovej a súčasne pietnej lokalite je smutný pohľad. Mesto je bezradné a apeluje na ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Ľudská bezočivosť: Háj Nicovô miestami pripomína skládku odpadu z fastfoodov
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Odpadkové koše na vrchovine Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sú v posledných týždňoch denne preplnené odpadom z objemných obalov. Nechávajú ho tam návštevníci, ktorí tam okrem prechádzky po novom prichádzajú aj s cieľom konzumácie jedla z miestneho fastfoodu.

Nové koše nepomohli

Zamestnanci verejnoprospešných služieb (VPS) mesta v jeden deň koše vyprázdnia, na druhý deň sú dovrchu naplnené opäť. Radnica preto žiada návštevníkov, aby si odpad odnášali so sebou.

Zástupca liptovskomiku­lášskeho primátora Ľuboš Trizna zdôraznil, že Háj Nicovô je oddychovou a súčasne pietnou zónou. Udržiavanie poriadku by podľa neho pre návštevníkov malo byť samozrejmosťou. „Prosíme ľudí, ktorí si na Háj prídu skonzumovať jedlo, aby si obaly z neho zvážali so sebou. Nainštalovali sme sem už niekoľko nových odpadkových košov, no stále to nie je postačujúce. Nechceme si predsa urobiť z tejto lokality smetisko a nechceme sem ani pridávať toľko smetných nádob, že bude mať človek pocit, že nie je v prírode, ale na zbernom dvore,“ vyzval.

V zime býva problém

V zime býva cesta na Háj pre smetiarske vozidlá často neprístupná, čo sťažuje situáciu s vyvážaním odpadu. „Od jari do jesene vyvážame odpad z Hája pravidelne. V zime by sme uvítali, keby ľudia nádoby neplnili obalmi, ako sú nepostláčané krabičky alebo kartónové držiaky na poháre,“ povedal Martin Kögel z VPS.

Na spodnom vyhliadkovom parkovisku nainštalovalo mesto v minulom roku štyri odpadkové koše, dva pribudli k vyhliadke a ďalšie štyri sú na hornom parkovisku pod pamätníkom. V lokalite sa tak momentálne nachádza desať nádob na odpadky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Liptova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM