Tomáš Batiz Kultúra

Amatérski divadelníci sa zídu na festivale v Mikuláši: Na čo sa môžeme tento rok tešiť?

Do kultúrneho domu v liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka mieri už po štvrtý raz Divadelný festival Ivana Stodolu.

Ilustračný obrázok k článku Amatérski divadelníci sa zídu na festivale v Mikuláši: Na čo sa môžeme tento rok tešiť?
Zdroj: TASR

Svoj talent tam v posledný septembrový víkend predvedie približne 80 amatérskych divadelníkov z celého Slovenska. Informoval o tom jeden z organizátorov festivalu a podpredseda Matice slovenskej (MS) Marek Nemec.

Program sa začne v piatok 27. septembra o 16.00 h, pokračovať bude aj v sobotu 28. septembra. Hlavným cieľom organizátorov je predstaviť verejnosti aktuálnu tvorbu slovenských neprofesionálnych divadelníkov, z ktorých väčšina pôsobí pod hlavičkou Divadelného odboru Matice slovenskej (DOMS). V piatok budú mať návštevníci festivalu možnosť zhliadnuť tri inscenácie od ochotníkov z Hnúšte, Podzámčoku a Ploštína. V sobotu to budú štyri inscenácie od divadelníkov zo Žiliny, Detvianskej Huty a dvoch súborov z Rimavskej Soboty.

„Aj tento rok ostávame verní systému hodnotenia z predchádzajúcich ročníkov. Všetky inscenácie ohodnotí odborná porota, do ktorej zasadne okrem iných predseda DOMS Marián Lacko či herec Pavol Sedlačko. Hodnotenie však pripraví aj laická porota a výsledky ovplyvnia aj samotní diváci. Skutočnosť, že každý divák má možnosť hlasovať za svojho favorita, robí z nášho festivalu výnimočný. Každý návštevník bez rozdielu veku sa tak stáva porotcom," vysvetlil Nemec s tým, že všetky hlasy sa neskôr zrátajú a víťaz si odnesie putovnú cenu Ivana Stodolu.

Lacko načrtol, že potešiť sa snažia aj najmenších návštevníkov. „Deťúrence radi privítame v sobotu dopoludnia na rozprávke Hlúpy Kubo, ktorú predstaví DS Havran z Rimavskej Soboty,“ uviedol.

Rozborová časť festivalu ponúkne už tradične diskusie divadelných porotcov s tvorcami a hercami o ich inscenáciách. Ochotníci môžu získať inšpiráciu na zdokonalenie svojich predstavení, zistiť profesionálny názor na ich inscenáciu, a tak čerpať nové skúsenosti a vedomosti.

Festival nesie meno dramatika, spisovateľa, lekára a známeho liptovskomiku­lášskeho rodáka Ivana Stodolu. Pomenovaním podujatia podľa jedného z najvýznamnejších slovenských dramatikov chcú organizátori vzdať hold samotnej osobnosti Stodolu, ako aj množstvu jeho úspešných divadelných hier.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM