Slávka Kellová Rôzne

AOS: Novým rektorom je Boris Ďurkech

Novým rektorom Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši je Boris Ďurkech. Brigádneho generála do najvyššej funkcie štátnej vysokej školy vymenoval v pondelok 7. mája prezident SR Ivan Gašparovič.

Vojenskú akadémiu od začiatku tohto školského roku viedol jej prorektor pre vedu Pavel Nečas. Vo funkcii nahradil Miroslava Kelemena, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť po takmer 26 rokoch služby.

Hlava štátu zároveň vymenovala do funkcie rektora aj Egona Kráka, ktorý povedie súkromnú Hudobnú a umeleckú akadémiu Jána Albrechta v Banskej Štiavnici. Súhlas so vznikom tejto vysokej školy vyslovila vláda Ivety Radičovej v januári 2011.

„Slovensko už dlhé roky je v štádiu reforiem školstva, vysokých škôl. Zatiaľ sa nám tú reformu nepodarilo doviesť do konca. Magnificencie, vstúpili ste do tohto procesu,“ apeloval na novovymenovaných rektorov Gašparovič.

Prezident pritom tvrdí, že na základe stretnutia so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom je možné hovoriť o črtajúcej sa perspektíve riešenia problémov vysokých škôl. Upozornil však na to, že niektoré otázky ostávajú stále otvorené. „Musíme pozerať racionálne aj na to, aj keď je to paradoxom, či taký vysoký počet vysokoškolákov, aký máme, je pre Slovensko únosný – či vychovávame pre seba, či ich vychovávame pre niekoho iného a či z nich niekedy nerobíme aj nezamestnaných,“ poznamenal prezident.

mikuláš24/tasr foto: tasr

rektor_AOS
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM