Tomáš Batiz Správy

Autobusovú dopravu v Mikuláši čaká veľká inovácia: Čo všetko sa zmení?

Obyvateľov Liptovského Mikuláša čakajú veľké novinky v autobusovej doprave. Aké zmeny sa pripravujú?

Ilustračný obrázok k článku Autobusovú dopravu v Mikuláši čaká veľká inovácia: Čo všetko sa zmení?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Liptovský Mikuláš podpísalo novú zmluvu. Od apríla je na desať rokov v platnosti nová zmluva, ktorú podpísal primátor Jan Blcháč s prevádzkovateľom mestskej autobusovej dopravy Arriva Liorbus. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

„Kompletne nový moderný autobusový park, mobilná aplikácia, taktová doprava a priame spoje,“ prezradila Čapčíková.

Do októbra 2019 prevádzkovateľ kompletne obmení vozidlový park, mestská doprava bude mať 11 nových moderných autobusov. „Budú bezbariérové, s wi-fi, klimatizáciou, vybavené systémom GPS, modernými informačnými systémami a pôjde o ekologické vozidlá,“ poznamenal primátor Ján Blcháč.

Autobusy budú v troch rôznych veľkostiach. „Cieľom je riešiť naplnenosť spojov čo najefektívnejšie, keďže doposiaľ sme mali len veľké autobusy. Na menej vyťažené spoje budú nasadené menšie autobusy, čo je pre mesto lacnejšie a aj ekologickejšie,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z mikulášskej radnice.

Počas najbližšieho polroka pribudne tiež mobilná aplikácia, ktorá užívateľovi poskytne online informácie o pohybe spoja, jeho príchode na zastávku, aktuálne cestovné poriadky. Neskôr aplikáciu rozšíria o ďalšie funkcie, ako je platba za cestovné či dobitie kreditu na dopravnú kartu.

Radnica čoskoro uvedie do platnosti taktovú dopravu. „Pilotne pôjde o najvyťaženejšie linky číslo 8 a 11. Znamená to, že spoje týchto liniek budú odchádzať z autobusových zastávok v pravidelných intervaloch. Chceme sa vyhnúť komplikovaným cestovným poriadkom a zatraktívniť cestovanie. Cestujúci budú presne vedieť, v akom čase príde autobus bez toho, aby musel vopred hľadať v cestovnom poriadku,“ objasnil Gabriel Lengyel.

V dopravných špičkách chcú zaviesť v čo najširšom rozsahu priame spoje, aby cesta hromadnou dopravnou bola čo najkratšia autobusy nezachádzali mimo priamu trasu. „Novinky nebudú mať dopad na cenu cestovného, ktorá ostáva nezmenená a relatívne lacná pre obyvateľov oproti preprave autami. Cestovné je lacnejšie oproti porovnateľným mestám, a to najmä v prípade zliav napríklad pre dôchodcov a študentov. Momentálny rozsah spojov sa tiež nebude redukovať," poznamenal primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM