Slávka Kellová Kultúra

Autor Gorily v Liptove: Tom Nicholson pricestuje do Mikuláša

Autor kontroverznej knihy Gorila a kanadský novinár Tom Nicholson pripravuje autogramiádu aj pre liptovských čitateľov. Stretnúť ho budete môcť už túto sobotu 27. októbra v liptovskomikulášskom kníhkupectve v OC Liptov na Kamennom poli.

Ilustračný obrázok k článku Autor Gorily v Liptove: Tom Nicholson pricestuje do Mikuláša
Foto: Slávka Kellová

Hovoriť sa nebude o ničom inom ako o knihe, ktorá rozbúrila politické vody a vyhnala do ulíc tisícky demonštrantov. Kniha odkrýva údajné podplácanie politikov a úradníkov finančnou skupinou Penta. Publikácia Toma Nicholsona o najväčšej slovenskej korupčnej afére sa objavila po tom, ako bratislavský súd zrušil pôvodný súdny zákaz šírenia publikácie.

Údajný spis SIS Gorila naznačuje silné korupčné správanie v slovenskej politike. Podľa neoficiálnych zdrojov mal vzniknúť v roku 2006, počas vlády Mikuláša Dzurindu. Hovorí o vplyve finančných skupín na vrcholných predstaviteľov štátu. Poukazuje na to, že rozhodnutia týkajúce sa súčasnosti aj budúcnosti Slovenska neprijímajú volení zástupcovia, ale silnejší ľudia. Podľa obsahu Gorily okrem iného spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák riešil s osobným tajomníkom Roberta Fica Františkom Határom financovanie Smeru. Okrem toho sa mal Haščák v inkriminovanom byte, kde boli údajné stretnutia nahrávané, stretnúť s exministrom Jirkom Malchárkom, ktorému mal napríklad predstaviť vlastnú koncepciu fungovania Fondu národného majetku SR, mal s ním prejsť viacero strategických tém ako privatizáciu Letiska M. R. Štefánika, Transpetrolu a iných.

Začiatok autogramiády je naplánovaný na 15:00.

Veronika Šikulová v knižnici

Svoju tvorbu predstaví v Liptovskom Mikuláši aj slovenská spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá zavíta na podkrovie knižnice Gašpara Féjerpataky-Belopotockého 5. novembra taktiež o 15:00. Prvá dcéra jedného z posledných klasikov slovenskej literatúry – Vincenta Šikulu, na autorskom čítaní odprezentuje úryvky zo svojej tvorby.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM