Tomáš Batiz Iné športy

Zjazdárka Barbora Lukáčová: Neviem sa dočkať tréningu medzi bránami

Slovenská zjazdárka Barbora Lukáčová pre vážne zranenie ramena vynechala úvod sezóny, aktuálne sa venuje štúdiu na vysokej škole v Bratislave, ale pomaly sa už objavuje aj na lyžiarskych svahoch.

Ilustračný obrázok k článku Zjazdárka Barbora Lukáčová: Neviem sa dočkať tréningu medzi bránami
Foto: Slávka Kellová

Mikulášska rodáčka Lukáčová začala svoju prípravu pred rokom s tréningovou partnerkou Petrou Vlhovou. „Vedela som, kto je Peťa, pretože som ju registrovala, ešte keď bola v žiackej kategórii, ale bližšie som ju nepoznala. Naše prvé stretnutie bolo také „rozpačité“, nevedeli sme, čo si k sebe môžeme dovoliť. Teraz sa však karta úplne obrátila a môžem tvrdiť, že s Peťou sme nie len kolegyne z „brandže“, ale aj kamarátky. Spolu aj s našimi trénermi sme vytvorili dobrý tím, jedna druhú navzájom ťaháme, čo sa odzrkadlilo aj na našich výsledkoch,“ informovala Barbora o tréningovom vzťahu s Petrou Vlhovou.

Veľký zlom pred zimnou sezónou prišiel na tréningovom výjazde v októbri, keď nádejná slovenská lyžiarka na jednom z tréningov nešťastne spadla a spôsobila si viacero zranení v oblasti ramena, následne sa musela objaviť aj pod nožom na operačke. „Ten pád bol veľmi drastický, trénerovi sa zatajil dych, že sa nemohol ísť ani na mňa pozrieť,“ opisovala nepríjemné zranenie, ktoré si spôsobila v rakúskom Hintertuxe.

Po neočakávanom zranení pred sezónou si Barbora musela pozmeniť svoj plán, ktorý bol v tej dobe nastavený najmä na lyžovaní. Začala sa venovať viac škole a sama sa aj nazvala takou malou „bifľoškou,“ pretože sa pripravuje na viacero skúšok na právnickej fakulte. Okrem toho sa Barbora zapája pomaly aj do tréningového procesu, pred týždňom si potajomky aj voľne zalyžovala. „Prvý mesiac po zranení bol veľmi náročný, pretože som mala veľmi obmedzené možnosti, čo môžem robiť. V tomto období mi veľmi pomohol tréner Jamriška z NŠC, ktorý vymyslí aj nevymysliteľné , takže som s ním makala v posilňovni aj napriek tomu, že som mala ruku v „chomúte“. Vďaka jeho vedeniu som si udržala kondíciu na slušnej úrovni, čo som zacítila už pri prvom kontakte so snehom. V druhom mesiaci po operácii som od primára dostala „požehnanie“ začať s rehabilitáciu. Rehabilitujem sa prevažne v Bratislave v centre u Lucky Jergušovej a musím skonštatovať, že rameno sa dáva dohromady veľmi pekne. Navyše dnes už môžem aj behať, skákať, plávať a posilňovať z čoraz vyššími váhami. Celý december už môžem lyžovať na voľno a už teraz sa neviem dočkať normálneho tréningu v bránach,“ zhodnotila celé zranenie Lukáčová.

Medzi brány už v januári

Úplne fit by mala byť členka TJ Slávia UK Bratislava v priebehu januára, kde sa chce postaviť už na tréningy medzi brány, následne koncom prvého mesiaca nového roku by chcela štartovať na pretekoch, všetko však bude závisieť od aktuálneho zdravotného stavu.

Čo sa týka predošlej sezóny, slovenská zjazdárka si dala jasný cieľ – buď sa chytí, alebo skončí s pocitom, že svoje maximum už dosiahla v doterajších úspechoch. „Vo všetkom ma podporili moji rodičia, predovšetkým ocino bol iniciátor, že vôbec vznikol náš tím, zaobstaral mi financie na prípravu a ešte navyše som zmenila trénera, ktorý ma naučil na lyžovanie sa pozerať trochu z iného uhla, takže som sa z lyžovania začala opäť tešiť. Celú sezónu som si užila, bola som uvoľnená, pretože som vedela, že je o mňa postarané, nemusela som sa ničím zaoberať, sústredila som sa výlučne na lyžovanie, čo sa odzrkadlilo na pekných výsledkoch,“ opísala svoje pocity z minulej sezóny Barbora Lukáčová.

Zverenkyňa Ľubomíra Fabina v posledných rokoch excelovala hlavne v slalome na Európskom pohári v Bad Wiesse, kde sa umiestnila na 2. a 3. priečke. Okrem toho sa jej zadarilo aj na Majstrovstvách sveta juniorov, kde skončila na peknom 10. a 15. mieste. Barboru teší aj zemiaková medaila zo superkominácie na univerziáte v tureckom Erzurume.

Súvisiaci článok:

Vlhovej sa úvod sezóny naozaj vydaril

foto: ornth

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM