Tomáš Batiz Rôzne

Barista Marek (25) z Mikuláša: Ako kávu pijú Liptáci najradšej?

Kvalitný kávový mok je v Liptovskom Mikuláši vyhľadávaným produktom. Zaujímalo nás, akú kávu pijú Liptáci najradšej.

Ilustračný obrázok k článku Barista Marek (25) z Mikuláša: Ako kávu pijú Liptáci najradšej?
8
Galéria
Foto: Tomáš Batiz

Liptovský Mikuláš obýva viac ako 30 000 ľudí. Medzi nimi sa nájde podstatné zastúpenie takzvaných kávičkárov. Nás však preto zaujímalo o aké chute kávy je v metropole Liptova najväčší záujem. Odpoveď na túto otázku sme hľadali u známeho mikulášskeho baristu a pražiara kávy Mareka Benikovského.

„Obyvatelia Liptovského Mikuláša stále viac vyžadujú hrejivejšie chute, alebo tie na ktoré sú viac zvyknutí. Obľúbenejšia je však horkejši, ktorá sa oproti ovocnejšej u nás predáva v pomere 2:1,“ skonštatoval Benikovský.

Benikovský sa domnieva, že na Liptove prevládajú hrejivejšie chute z dôvodu nižších teplôt. „Po rozhovoroch s návštevníkmi z celého Slovenska sme prišli na to, že severné časti sú chladnejšie, a tak zákazníci preferujú chute vzbudzujúce dojem tepla, teda horkejšie a sladšie, preto ich uprednostnia pred ovocnejšími,“ doplnil.

Ako nám ďalej vysvetlil známy mikulášsky pražiar, tak rozdielov medzi ovocnými a horkejšími kávami je skutočne veľa. „Medzi hlavné však patria miesto pestovania, starostlivosť o kávové kríky, spôsob zberu a samozrejme aj spôsob praženia. V zásade platí, že ovocnejšia káva je označovaná ako výberová, preto je aj niekoľko krát drahšia,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM