Slávka Kellová Kultúra

Básnik ľúbosti: Milanovi Rúfusovi vystavili nový pamätník

Miesto posledného odpočinku Milana Rúfusa na cintoríne v rodnej obci Závažná Poruba pod majestátnou Poludnicou zdobí nový pamätník. Jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej literatúry pripomína na rozmernom náhrobnom kameni nápis Básnik mladosti, sĺz a našich ľúbostí.

Ilustračný obrázok k článku Básnik ľúbosti: Milanovi Rúfusovi vystavili nový pamätník
Foto: Slávka Kellová / Zdroj: Dnes24.sk

„Neustále spomínal na svoj Liptov, prijímali sme veľa návštev z Poruby i širokého okolia. Telom žil v Bratislave, ale duchom bol stále v Liptove. Som vďačná, že rodáci naňho nezabúdajú,“ skonštatovala vdova Magda Rúfusová. „Ozaj bol aj básnikom našich ľúbostí. Milostné verše mi písal často, no nikdy ich neuverejním. Naveky zostanú známe len tomu, komu boli adresované,“ vyznala sa ochotne.

Starosta Závažnej Poruby Pavel Baráni vyzdvihol osobnosť Milana Rúfusa (10.12.1928 – 11.1.2009). „Samozrejme, bol to básnik pochádzajúci z Poruby, ktorý žil v Bratislave, ale navždy patrí celému slovenskému národu a jedinečné dielo dostalo nášho majstra slova nepochybne až na piedestál svetovej literatúry,“ zdôraznil Baráni.

Zároveň pripomenul, že obec spravuje Dom Milana Rúfusa, v ktorom sa nachádzajú aj originály jeho prvotín. „Tento objekt zachovávame v takej podobe, ako ho zanechala teta Rúfusovie, Milanova mamka. V jeho rodnom hniezde organizujeme príležitostné stretnutia a podujatia,“ dodal starosta Závažnej Poruby.

foto: Závažná Poruba

Milan Rúfus: Nový pamätník
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM