Michal Paška Kultúra

Belopotockého Mikuláš v znamení veľkého záujmu

Tradičný festival amatérskeho divadla – 38. Belopotockého Mikuláš, sa tešil opätovne zvýšenému záujmu liptovských ochotníkov. Počas štvordňového maratónu predstavení sa v liptovskomikulášskom Dome kultúry predviedlo okrem deviatich súborov dospelých

„Mimoriadne povzbudzujúce je zistenie, že hoci sa na každom kroku skloňuje slovo kríza, liptovského ochotníckeho divadla sa nedostatok financií nedotkol, práve naopak. Na festival sa prihlásilo doslova neuveriteľné množstvo súborov a dokázali, že sa posúvajú kvalitatívne nahor," uviedla pre TASR Eva Štofčíková z organizátorského Liptovského osvetového strediska.

Zároveň vyzdvihla rastúcu odvahu ochotníckych divadelníkov prezentovať svoje umenie na súťažných prehliadkach. „Odohrať inscenáciu pred zrakom odbornej poroty a verejnosti nie je určite jednoduchou záležitosťou. Je to niečo úplne iné, ako hrať iba pre priateľov, rodiny, čiže pre dôverne známe publikum vo svojej obci či meste," zdôraznila dlhoročná duša prestížneho divadelného festivalu, ktorý sa v posledných rokoch zredukoval z celoštátneho na regionálny.

„Ambícia dostať ho späť na celoslovenskú úroveň v nás stále drieme, no v neutešenej finančnej situácii nie je reálna. Hľadáme spôsob, ako rozšíriť terajšiu regionálnu koncepciu napríklad na tvorivú konfrontáciu s kvalitným českým divadlom. Belopotockého Mikuláš nebude zrejme dlho celoštátny, ale môže byť iný a veľmi dobrý," dodala Štofčíková.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM