Michal Paška Rôzne

Bezpečná cesta do školy

Školský rok je už v plnom prúde a naši najmenší odchádzajú denne za svojimi povinnosťami. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši v snahe predísť dopravnej nehodovosti detí prináša niekoľko odporúčaní, aby sa školák nestal účastn

K ohrozenej kategórii účastníkov cestnej premávky patria najmä deti mladšieho školského veku, ktoré sú denne v bezprostrednom styku s cestnou premávkou. Cestou do školy sa musia samostatne orientovať a bezpečne riešiť neustále sa meniace dopravné situácie. Dopravnej výchove dieťaťa je potrebné venovať pozornosť už od najútlejšieho veku.

Dieťa musí vedieť, že na vozovku smie vstúpiť len po pozornom rozhliadnutí sa vľavo aj v pravo a len vtedy, ak sa nepribližuje auto. Nesmie vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu prekážajú vo výhľade a samozrejme musí rešpektovať farby na semafóre. Cez cestu má prechádzať kolmo a po vyznačených priechodoch pre chodcov.

Dieťa v cestnej premávke musí byť viditeľné. Jeho odev by mal byť dostatočne pestrofarebný, prípadne s reflexnými nášivkami, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáčika a zvýšil svoju pozornosť. Veľmi dôležitý je aj výber cesty do školy. Rodičia musia dbať na to, aby dieťa prechádzalo cez vozovku čo najmenej, na miestach s malým dopravným ruchom prípadne tam, kde je priechod pre chodcov riadený svetelnou signalizáciou. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou a pozná základné pravidlá cestnej premávky, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke.

zdroj: ORPZ LM ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM