Slávka Kellová Rôzne

Bioodpad nie je odpadom

Občianske združenie TATRY začalo na území mesta Liptovský Mikuláš realizovať projekt „BIOodpad nie je odpadom“, ktorého cieľom je propagácia a podpora kompostovania biologicky rozložiteľných odpadov občanmi mesta.

V rámci projektu OZ TATRY ponúka občanom mesta 100 kusov drevených kompostérov pre domáce kompostovanie. Vyhlásilo súťaž „O najkrajšie kompostovisko“ v meste Liptovský Mikuláš a v jeho mestských častiach a tiež súťaže pre materské, základné a stredné školy k téme biologicky rozložiteľných odpadov v štyroch kategóriách: výtvarná súťaž, literárna súťaž, fotografická súťaž a občianske OKO. Súčasťou projektu je aj umiestnenie troch informačných tabúľ k téme kompostovania v záhradkárskej osade a distribúcia informačného letáku k téme.

Občania mesta nájdu návratku k dreveným kompostérom vo februárovom čísle mesačníka Mikuláš, na internetovej stránke mesta (http://www.mikulas.sk) pod bannerom „Neseparujte sa! Separujte s nami“ a v informačnom letáku, ktorý bude distribuovaný v najbližších týždňoch.

Projekt OZ TATRY „BIOodpad nie je odpadom“ bol podporený z Nadačného fondu „TESCO pre zdravšie mestá“ v Nadácii Pontis (http://www.nadaciapontis.sk). Časť finančných zdrojov pre realizáciu projektu vyčlenilo OZ TATRY z vlastných zdrojov.

Biologicky rozložiteľné odpady predstavujú okolo 45% objemu odpadu z domácností. Od 1. januára 2006 je v zákone NR SR č. 223/2001 Z. z. o odpadoch zakázané: „…zneškodňovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení, ak sú súčasťou komunálneho odpadu.“ Občania teda nemôžu ukladať tzv. zelený odpad na skládky (do nádob na komunálny odpad) a ani ho spaľovať.

Slovenská republika bola v súvislosti s požiadavkami Európskej únie povinná prijať Stratégiu obmedzovania ukladania biologicky rozložiteľných odpadov na skládky“. SR si v stratégii dala za cieľ, okrem iného, zapojiť do roku 2013 40% domácností v individuálnej bytovej výstavbe do domáceho kompostovania a zavedenie zberu všetkých biologický rozložiteľných odpadov s účinnosťou minimálne 20%.

zdroj: OZ Tatry

bioodpad
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM