Slávka Kellová Rôzne

Bitka o pozemky v okolí vodného areálu

Mestské zastupiteľstvo v Liptovskom Mikuláši neschválilo návrh Kanoe Tatra Klubu na prenájom 65 000 m2 pozemkov v okolí vodného areálu Ondreja Cibáka. Tie si pýtajú do prenájmu od mesta za symbolické jedno euro ročne na 50 rokov dopredu.

Kanoe Tatra Klub (KTK) tento návrh predložil z dôvodu majetko-právneho vysporiadania pozemkov, ktoré potrebuje pre budúci rozvoj areálu. „Aby sme mohli spolupracovať s tretími osobami, využívať ho na iné športy a najmä na investície do výstavby novej hate,“ vysvetľuje príčiny Ivan Cibák, prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

**Návrh však vyvoláva otázniky tak kvôli cene ako aj dĺžke prenájmu s podozreniami na porušovanie zákona. „Nepáči sa nám, že mesto by malo pozemky takto prenajať a bude na nich s úmyslom zisku podnikať ďalšia súkromná alebo polosúkromná osoba,“ vysvetľuje opozičný predseda Ján Blcháč. Občianske združenie KTK sa totiž stalo spoločníkom spoločnosti Enviro Energo, cez ktorú môže žiadať eurofondy na vybudovanie hate s elektrárňou. „Chýba ekonomický prepočet. V projekte elektrárne musí byť ekonomická analýza budúcich ziskov. A teda, nemalo by sa na ziskoch podieľať aj mesto a môcť tak podporovať aj iné aktivity?“ Pýta sa ďalej Blcháč. **

Pripomienky poslancov zapracujú predkladatelia do nového návrhu. „Prvý krok sme urobili dobrým smerom, aj keď to nebolo schválené. Dohodli sme sa na tom, čo je ešte potrebné doplniť, aby celý návrh mohol prejsť,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský a zároveň predseda Správnej rady KTK, ktorý na podozrenia z bočných úmyslov odpovedá: „Viac ako 30-ročná činnosť vodákov svedčí o tom, že tu ide iba o rozvoj športu.“

Bez vybudovania novej hate hrozia záplavy

Areál vodného slalomu aktívne funguje v Liptovskom Mikuláši už 34 rokov. Približne podobný vek má aj sypaná hať, ktorá takmer každoročne nenecháva spávať vedenie klubu kvôli jej zabezpečovaniu. „Vysoká voda celú hať nezoberie, ale môže zatopiť mesto alebo minimálne podmyje diaľnicu. Núti ju k tomu povodie Váhu a životné prostredie,“ vysvetľuje Ivan Cibák. Na jej rekonštrukciu klub nemá peniaze a o eurofondy môžu žiadať len v prípade vysporiadania pozemkov a návratnosti investícií. Tie by mala zabezpečiť malá elektráreň, ktorá by pomohla aj ekonomike vodákov, ktorí vychovávajú olympijsky úspešných športovcov.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM