Slávka Kellová Iné športy

„Bokami Západných Tatier“

Nasledujúci víkend vystúpia nadšenci skialpu do "bokov" Západných Tatier. Trojdňové preteky prevedú skialpinistov Žiarskou dolinou, cez Zverovku, časťou Oravy až do Bobroveckej doliny.

Skialpinistické preteky „Bokami Západných Tatier“ sú trojdňové preteky dvojíc, pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Pretekári absolvujú počas troch dní od 1. – 3. apríla náročnú trať s prevýšením okolo 2200 m. Stúpať budú väčšinou na skialpinistických pásoch, ale aj pešo s mačkami na nohách. Výnimkou nebudú ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale či krátke zlanenie. Zjazdy sú naplánované v náročnom teréne, často aj v žľaboch so sklonom okolo 40 stupňov.

Prvá etapa prevedie pretekárov po úbočiach a končiaroch Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Druhá etapa bude štartovať z ústia Žiarskej doliny s cieľom na Oravskej strane na Zverovke. Tretia záverečná etapa prevedie pretekárov z Oravy na severnej strane Roháčskej časti Západných Tatier s cieľom v Bobroveckej doline. Dvojice budú súťažiť v každej etape formou štart-cieľ a víťazom sa stáva družstvo s najnižším súčtom dosiahnutých časov za všetky tri dni.

A prečo „bokami“? Už naši starí otcovia a praotcovia nám zanechali krásne názvy a pomenovania, ktoré vychádzali z ich života tak, ako ich aj oni dostali do vienka. Či už boli pastieri, drevorubači alebo gazdovia, keď sa vybrali do hôr vravievali ideme do bokou. Vyháňali statok prťami do bokov a vedno pili vodu, ktorá tiekla cícerkom dolinou. Tak ako chodievali oni, aj pretakári pôjdu bokami, nielen súťažiť, ale aj obdivovať slovenské hory.

foto: www.skialpfest.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM