Slávka Kellová Rôzne

Bude sa Dom služieb rekonštruovať?

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili zámer predaja Domu služieb v Liptovskom Mikuláši. Obchodnú plochu spoločne s parkoviskom, trhoviskom a parkom chce mesto ponúknuť na predaj so zámerom rekonštrukcie.

Na tejto ploche by mal vyrásť komplex s obchodmi, službami a parkovacou kapacitou 350 až 400 miest. „Chceme si tam ponechať nejaký vplyv a priestory, aby sme tam mali niektoré zo služieb ako holičstvo, kľúčová služba či informačné centrum,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský.

Rekonštrukcia Domu služieb rezonuje v Liptovskom Mikuláši už niekoľko rokov. Potrebu obnovy však považujú súčasní nájomníci za nevyhnutnú. „Keby sme tu neboli my, tak tu nepríde nik,“ hovorí majiteľka tunajšieho obchodu s domácimi potrebami, “a to mi povedali tu od vedľa. Lebo keď prídu ku mne, tak už sa idú popozerať čo je nové.“ O zámere predaja objektu však nájomníkov zatiaľ nikto neinformoval. „Súčasný primátor nám pred voľbami povedal, že predávať sa to nebude, lebo je to posledná budova, ktorou sa dá ešte ručiť v prípade pôžičky,“ spomína jeden z nájomníkov. Podľa slov primátora by však v prípade záujmu mali dostať šancu na predplatenie budúcich priestorov.

Opozícia s úplným predajom objektu a jeho okolia o výmere viac ako 16 000 m2 nesúhlasí. V druhej polovici roka 2010 bolo vypracované memorandum medzi mestom a súkromným investorom. „Bola v nej načrtnutá istá forma spoločného podniku. Chceli sme, aby mesto urobilo obchodnú spoločnosť, do ktorej by vložilo Dom služieb a určitý podiel, od 5 do 95 %, by sa predal súkromnému investorovi,“ vysvetľuje hlava bývalého vedenia Ján Blcháč.

Novozrekonštruovaný Dom služieb by mal vrátiť návštevníkov a obyvateľov mesta späť do jeho centra. Ich úbytok pociťujú aj okolití podnikatelia. Lákadlom pre ľudí sú totiž okolité nákupné centrá.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM