Slávka Kellová Rôzne

Búrky bičujú stredné Slovensko, platí výstraha 1. stupňa

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydali meteorológovia pre stredné Slovensko a platí od 14:25 do 22:00. Očakávané sú búrky s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Môžu byť s nimi spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých napadne 20 až 40 milimetrov dažďa a nárazy vetra 17 až 25 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha pred vysokými teplotami

Slovenský hydrometeorologický ústav tiež vydal výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami v južnej časti krajiny, ktorá platí od 14:05 do 20:00. Teplota vzduchu dosiahne 33 až 36 stupňov Celzia.

Druhý stupeň výstrahy vydal SHMÚ v časti západného, stredného aj východného Slovenska. Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Výskyt uvedenej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

mikuláš24/sita foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM