Kultúra

Búrlivák Janko Kráľ: Rozprávanie prezradí pravdy a chýry o jeho živote

Múzeum v Liptovskom Mikuláši nesie od päťdesiatych rokov hrdo meno rodáka a búrliváka, známeho aj ako Divný Janko. Vo štvrtok 24. apríla uplyne 192 rokov od jeho narodenia. Presne v tento deň sa spomienkovým rozprávaním vrátia v múzeu k životu a dielu jednej z kľúčových postáv meruôsmych rokov.

Ilustračný obrázok k článku Búrlivák Janko Kráľ: Rozprávanie prezradí pravdy a chýry o jeho živote
Foto: Slávka Kellová

„Podujatie otvoríme krátkym zastavením pri soche jedného z našich najtalentovanejších básnikov o 16:00 hod. na Námestí osloboditeľov,“ uviedla lektorka Katarína Verešová. „Počas nasledujúcej prezentácie v expozícii múzea predstavíme návštevníkom jeho životný príbeh, jedinečnú osobnosť, nepokojného ducha, vďaka ktorému si vyslúžil prezývku Divný Janko,“ dodala.

Citáty zo spomienok jeho detí, vnúčat, korešpondencie priateľov a súčasníkov dotvoria obraz o Kráľovi nielen ako o básnikovi, ale aj ako rebelantskom revolucionárovi, buričovi, dôslednom notárovi a prísnom otcovi. Úryvky z korešpondencie Boženy Němcovej, Michala Miloslava Hodžu či Ľudovíta Štúra si návštevníci vypočujú v podaní dlhoročného pracovníka Domu Matice Slovenskej v Liptovskom Mikuláši, Milana Stromka.

„Málokto o Jankovi Kráľovi vie, že bol aj prísažným notárom. Zaujímavá je zmienka o jeho byrokratickosti. Raz vraj vydal nariadenie a zhodou okolností ho práve jeho manželka neuposlúchla. Dostala predvolanie do jeho kancelárie. Tu ju vlastný muž odsúdil na deň žalára, ktorý si podľa zmienok musela aj odsedieť,“ spomína jednu z mnoha zajímavých súčastí života básnika Katarína Verešová. Podujatie je súčasťou projektu Mesto umenia, ktoré tento rok vyhlásili v Liptovskom Mikuláši.

Foto: ilustračné

Janko kráľ prednaška plagát
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM