Slávka Kellová Rôzne

Celoslovenská modlitba za obete dopravných nehôd: Už túto nedeľu

Tretia novembrová nedeľa je vyhlásená Svetovou zdravotníckou organizáciou za deň, kedy si pripomíname obete dopravných nehôd. Úrad ekumenickej pastoračnej služby pripravuje celoslovenskú pietnu spomienku. Centrálna omša sa bude konať 18. novembra v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Celoslovenská modlitba za obete dopravných nehôd: Už túto nedeľu
Foto: Slávka Kellová

Pietna spomienka za obete dopravných nehôd sa začne ráno o 9:00. Takýmto spôsobom chce MV SR dať najavo, že myslí na rodiny, dotknuté nešťastím. „Aj prostredníctvom tejto akcie chceme verejnosť upozorniť na skutočnosť, že opatrnosti na cestách nie je nikdy dosť. Za týmito úmrtiami sa skrývajú rodiny, ktoré prišli o svojich členov. Mnohí utrpeli následky, ktoré ich budú sprevádzať celý život. Na týchto všetkých chceme myslieť. Aj touto formou im chceme pomôcť zmieriť sa s ranami osudu. Zároveň je to príležitosť, ako verejnosti ukázať, že polícia tu nie je len na udeľovanie pokút, ale že jej nie je ľahostajný ťažký údel, ktorý postretol rodiny, a že práve svojou prítomnosťou na cestách dbá o bezpečnosť nás všetkých,“ povedal o poslaní pripravovanej celoslovenskej pietnej spomienky, riaditeľ úradu ekumenickej pastoračnej služby MV SR Milan Petrula.

A že ide naozaj o veľké množstvo zbytočne vyhasnutých životov na cestách, dokladujú aj najnovšie štatistiky, hoci oproti roku minulému sú čísla o niečo nižšie. K 11. novembru 2012 bolo na území Slovenska zaevidovaných 11 849 dopravných nehôd, čo oproti minulému roku predstavuje o 1184 nehôd menej. Ťažko zranených bolo 908 osôb, čo je menej o 100 v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Usmrtených bolo na našich cestách 254 osôb, z toho 27 motocyklistov, 52 chodcov a 22 cyklistov.

Prostredníctvom tejto pietnej spomienky chce MV SR tiež upozorniť občanov na potrebu opatrnosti a ohľaduplnosti na cestách či už v pozícii vodičov, chodcov alebo cyklistov. MV SR chce zároveň vysloviť poďakovanie a uznanie hasičom, záchranárom a policajtom, ktorí sú vo svojej službe dennodenne konfrontovaní s tragickými následkami a smrťou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM