Slávka Kellová Rôzne

Centrum právnej pomoci má novinky

Centrum právnej pomoci (CPP) poskytuje právnu pomoc osobám v materiálnej núdzi už od roku 2006. Január 2012 priniesol niekoľko noviniek, ktoré rozšírili možnosti pri jej získavaní.

Do konca roka 2011 sa Centrum právnej pomoci zaoberalo občiansko-právnymi, pracovno-právnymi a rodinno-právnymi prípadmi. Po novom sa už púšťa aj do obchodno-právnych prípadov, či do konaní v právnom súdnictve. „Často sa medzi občanmi, ktorí mali záujem o právnu pomoc, vyskytovali napríklad osobné bankroty. My sme ich však nemali v právomoci,“ hovorí Anna Fiřtová, vedúca liptovskomiku­lášskej kancelárie, ktorá má sídlo v Župnom dome v centre mesta.

Bezplatnou sa však právna pomoc stáva až po hodinovej predbežnej konzultácii o prípade, ktorá má hodnotu 4,5 eur, po podaní žiadosti a posúdení príjmu žiadateľa. „Na predbežnej konzultácií povieme klientovi, či má šancu na výhru a aké žaloby má podať. Druhá forma pomoci je bezplatné právne zastupovanie vrátane spísania žalôb,“ upresňuje Fiřtová.

Dôležitým bodom pri prideľovaní právnej pomoci je posudzovanie príjmu, kde nastala ďalšia zmena. Od 1. januára platí, že ak je občan poberateľom dávky v hmotnej núdzi s príspevkami, automaticky mu bude bez skúmania priznaná právna pomoc. Dostane ju tiež občan, ktorý je v materiálnej núdzi a jeho príjem neprekračuje 1,4 násobok životného minima. A do tretice, ak príjem žiadateľa prekračuje 1,4 násobok životného minima, ale neprekračuje 1,6 násobok, môže mu byť poskytnutá právna pomoc formou finančnej spoluúčasti, t.j. 20% sa bude spolupodieľať na financovaní právnej pomoci. Ak si však súd vyžiada doplnkové znalecké posudky, hradí ich žiadateľ sám.

Zjednodušilo sa tiež podávanie potvrdení. CPP majú voľný vstup do databáz jednotlivých Úradov práce sociálnych vecí a rodiny, odkiaľ bolo doposiaľ potrebné dodávať niekoľko potvrdení naraz. „Stávalo sa nám, že klienti sa nabehali za potvrdeniami a nakoniec im nemohla byť poskytnutá právna pomoc. Technicky to ešte nie je dotiahnuté, ale už dnes prebieha komunikácia medzi nami a úradom práce prostredníctvom mailov,“ vysvetľuje Anna Fiřtová.

Formulár žiadosti o poskytnutie bezplatnej právnej pomoci nájdu záujemcovia na hlavnej stránke Centra právnej pomoci http://www.legalaid.sk/…avnej-pomoci. Do 30 dní príde žiadateľovi vyrozumenie o jej poskytnutí alebo neposkytnutí. Ak mu priznaná nie je, po novom dostáva možnosť na odvolanie.

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM