Michal Paška Rôzne

Cestné stavby vylúčili z tendra

Začiatok výstavby prešovskej D1 sa zrejme oneskorí. Dôvodom je chystané odvolanie konzorcia Hant BA a Cestné stavby Liptovský Mikuláš proti verdiktu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) o ich vylúčení z tendra o 11-kilometrový úsek Fričovce-Svinia.

Začať stavať sa malo ešte tento mesiac a dokončiť ho mali do roku 2014. Teraz hrozí, že sa výstavba oneskorí o mesiace. „Sme presvedčení, že verejný obstarávateľ (NDS) nedodržal princípy transparentnosti a postupoval diskriminačne voči nášmu združeniu. Napriek tomu, že sme na základe žiadosti o vysvetlenie podali a riadne zdokladovali všetky požadované detaily, verejný obstarávateľ neakceptoval toto vysvetlenie,“ povedala zástupkyňa Hant BA Zuzana Budáčová.

O podanom odvolaní bude rozhodovať NDS. Tá argumenty vylúčeného konzorcia však komentovať nechcela. Konzorcium Hant BA a Cestné stavby Liptovský Mikuláš chcelo úsek pri Prešove postaviť za 99 miliónov eur, teda za sumu dvakrát nižšiu ako ponúkal štát – 213 miliónov eur. Po vylúčení konzorcia sa k prešovskej D1 priblížil druhý Doprastav, ktorý v tendri ponúkal 114,6 milióna eur. Stavebná firma postup svojho konkurenta vo štvrtok 8. septembra nechcela komentovať. „Využíva svoje právo zo zákona. Ostatné je mimo nás,“ povedal šéf Doprastavu Dušan Šamudovský. Okrem Hant BA diaľničiari vylúčili aj TSS Grade. Téme sa venuje denník HOSPODÁRSKE NOVINY na prvej a štvrtej strane v článku „Prešovská diaľnica bude meškať, súťažiaci sa odvolá“ a „Výstavba prešovskej D-1 môže meškať“.

zdroj: TASR foto: cestnestavbylm.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM