Michal Paška Rôzne

Cestovné bude drahšie o päť centov

V prímestskej autobusovej doprave sa cestovné vo všetkých tarifných triedach zvýši o päť centov. Žilinský samosprávny kraj ceny upraví od 1. augusta 2011.

Zľavy či lacnejšie cestovné zakúpené prostredníctvom dopravnej karty zostanú zachované, rovnako aj jednotlivé druhy osobitného cestovného. „Dôvodom úpravy cestovného je vysoký, až pätnásť percentný nárast ceny pohonných hmôt. Vzrástli aj ekonomicky oprávnené náklady a daň z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent,“ zdôvodnila Radka Kulaviaková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Dodala, že dôležitým faktorom, s ktorým sa krajská samospráva musí vysporiadať, je krátenie rozpočtu o výdavky za platenie daní z predaja či prenájmu majetku. „Od začiatku tohto roka kraj musí odvádzať dane do štátneho rozpočtu,“ vysvetlila hovorkyňa.

K zdraženiu cestovného prispel aj pokles cestujúcich o takmer päť percent a nárast inflácie. „Napriek tomu, že bol Žilinský samosprávny kraj nútený zvýšiť cestovné kvôli neustálemu poklesu cestujúcich a zvyšujúcim sa cenám pohonných hmôt, naďalej zachoval doterajšie zľavy pre obyvateľov. Občania by mali využívať elektronickú peňaženku, ktorá znižuje ich cestovné náklady a uľahčuje manipuláciu v bezhotovostnom styku,“ informovala Radka Kulaviaková.

Žilinský samosprávny kraj vykryl v roku 2010 stratu na dopravu vo verejnom záujme dopravcom sumou 12,1 miliónov eur. Výraznú časť nákladov tvorí modernizácia vozového parku a odbavovacej techniky pre cestujúcich, na ktorú vynaložil kraj dopravcom od roku 2006 sumu 48 miliónov eur.

Doteraz platný cenník prímestskej autobusovej dopravy v okrese Liptovský Mikuláš nájdete tu: http://www.sadliorbus.sk/…11Liptov.pdf

ilustračné foto: ŽSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM