Tomáš Batiz Správy

Cesty v Ľubeli budú plošne opravovať: Rekonštrukcie sa dočkajú tieto úseky

Najviac zničené úseky ciest v liptovskej obci Ľubeľa prejdú plošnými opravami.

Ilustračný obrázok k článku Cesty v Ľubeli budú plošne opravovať: Rekonštrukcie sa dočkajú tieto úseky
Zdroj: TASR

Rekonštrukcie v obci Ľubeľa vyplývajú z programu obnovy komunikácií, ktorý v uplynulom období schválili poslanci obecného zastupiteľstva. Podľa starostu Erika Gemzického čaká v budúcnosti miestne cesty aj komplexná rekonštrukcia, tá však prichádza v úvahu až po vybudovaní kanalizácie.

V Ľubeli sú stále bez kanalizácie

V okrese Liptovský Mikuláš je len málo obcí, ktoré nemajú kanalizáciu a Ľubeľa je jednou z nich. „Vzhľadom na to, že sme bývalá stredisková obec, potrebujeme ju o to viac. Je to však proces, ktorý bude trvať viac rokov a závisí predovšetkým od financií, ktoré budeme žiadať od štátu. V rámci programu obnovy ciest boli teda zatiaľ vytipované úseky, ktoré sa postupne v priebehu pár rokov obnovíme. V najbližšom období plošne opravíme priestor pred zdravotným strediskom a cestu poza stavebniny," uviedol.

Od predchádzajúceho vedenia má obec rozpracovaný projekt optimalizácie Ľubeľa – Liptovské Kľačany, v ktorom už bolo vydané územie rozhodnutie. Ide o projekt aj s čističkou odpadových vôd, ktorý bol vyčíslený na 6,5 – 7 miliónov eur. „Vzhľadom na zmeny legislatívy a pripravované výzvy sme museli urobiť modifikáciu projektu. Momentálne sme v stave zbierania súhlasov vlastníkov pozemkov, ktorými kanalizácia pôjde. Pokiaľ sa nám podarí získať stavebné povolenie, predpokladáme, že do dvoch rokov budeme hľadať prostriedky na jej vybudovanie," priblížil.

Nový amfiteáter

Ľubeľčanov čakajú v blízkom období aj ďalšie rozvojové aktivity – vybudovanie malého amfiteátra v ovocinárskej záhrade a zveľadenie parku za zdravotným strediskom, ktorý bude akýmsi parkom oddychu a financovaný bude cez Miestnu akčnú skupinu Stredný Liptov. V obci sa tento rok začala aj výstavba prvého z troch plánovaných nájomných bytových domov. Stavba situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 ponúkne budúcim nájomcom dovedna 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM