Michal Paška Rôzne

Chcú spolupracovať v rámci projektu Tatry do vrecka

Symbolicky na hranici Podspády – Jurgow medzi Slovenskom a Poľskom dnes zástupcovia dvoch inštitúcií podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci a podpore pri rozvoji tatranského regiónu.

„Hlavnou myšlienkou memoranda je nadviazanie partnerstva a spolupráce s poľským partnerom, pretože chceme našu I-phone aplikáciu Tatry do vrecka spustiť aj na poľskej strane Tatier,“ priblížil výkonný riaditeľ Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku (TOS).

TOS podpísal memorandum s poľskou Tatranskou agentúrou rozvoja, propagácie a kultúry. Tatry do vrecka je vlastne akýmsi turistickým sprievodcom v mobilnom telefóne, ktorý turistovi poskytne informácie o mieste, kde sa nachádza, čo môže v okolí nájsť a priblíži zaujímavosti o danej lokalite. Do aplikácie je zatiaľ zahrnutý len región Vysokých Tatier.

„Túto aplikáciu si možno stiahnuť bezplatne. V rámci cezhraničnej spolupráce by sme pokrytie chceli rozšíriť aj na poľskú stranu Tatier,“ doplnil Kolesár. Na projekt chcú obe strany získať finančné prostriedky z eurofondov.

Na Slovensku táto aplikácia funguje už takmer mesiac a turisti o ňu podľa Kolesára javia veľký záujem. „Za posledné obdobie sme boli najsťahovanejšia bezplatná aplikácia z internetu na Slovensku,“ zdôraznil. Poľská i slovenská strana by neskôr chceli spolupracovať aj v inej oblasti, predovšetkým v kultúrnej pastve.

„Ide o to, že v TANAPe, v nižších polohách pod Cestou slobody by sa lúky, ktoré sa inak kosia, dali do správy tradičným bačom, a tí by na nich pásli svoj dobytok,“ vysvetlil Kolesár. Bača by však musel mať tradičný kroj, tradičné plemeno psa, kráv i oviec a takýmto spôsobom prezentovať tradičnú slovenskú kultúru. V Poľsku už takáto forma starostlivosti o lúky funguje a TOS má záujem presadiť ju aj na slovenskej strane Tatier.

zdroj: TASR

ilustračné foto: -jjv-

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM