Slávka Kellová Kultúra

Čierny orol môžete navštíviť aj virtuálne

Žilinský samosprávny kraj požiadal ministerstvo kultúry o 759 000 eur na digitalizáciu deviatich národných kultúrnych pamiatok a 3 672 jedinečných regionálnych exponátov. Najneskôr v roku 2015 by tak bolo možné virtuálne nahliadnuť aj do priestorov M

**„Projekt digitalizácie nadväzuje na realizáciu národných projektov digitalizácie, do ktorých je zapojených päť galérií a dve múzeá v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Prioritne sa teda zameriavame na digitalizáciu tých zbierkových predmetov a objektov národných kultúrnych pamiatok, ktoré by neboli zdigitalizované a ktorých jedinečnosť a význam sú späté výlučne so Žilinským krajom,“ **povedal predseda kraja Juraj Blanár, podľa ktorého projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva prispeje k zachovaniu jedinečných objektov pre budúce generácie ako aj k rozvoju cestovného ruchu a kultúrneho turizmu v Žilinskom kraji.

Pri výbere pamiatok i predmetov, ktoré budú digitalizované, sa zohľadňovali riziká ich zničenia, straty alebo poškodenia a tiež využiteľnosť digitalizovanej podoby pre ich záchranu či reštaurovanie. Staré listiny, mapy, plagáty, obrazy a horelický poklad budú digitalizované v dvojrozmernej podobe, väčšie predmety ako modrotlačové formy, krčahy, pištole, plastiky a glóbusy v reálnom 3D formáte. Modrotlačové formy a plagáty zdigitalizujú v Liptovskom múzeu v Ružomberku, ktoré má kompletnú zbierku modrotlačových foriem dokumentujúcu charakteristické odvetvie textilnej malovýroby v predindustriálnom období.

mikuláš24/sita foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM