Slávka Kellová Rôzne

Cvičný let stíhačky MIG-29

Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes o 12:30, o 13:50 a o 15:10 prelietavať v oblasti východného Slovenska na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec nadzvukové stíhacie lietadl

Je možné, že rázová vlna – silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom sa vyskytne v okolí Prešova.

Zvukový efekt, takzvaný aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

Nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a „zalietavaní“ nových motorov. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia nášho vzdušného priestoru. TASR informoval hovorca MO SR Ivan Rudolf.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM