Tomáš Batiz Správy

Cyklistická sezóna v Mikuláši: INFO nielen pre nadšencov dvojkolesových tátošov

V Liptovskom Mikuláši pomaly štartuje cyklistická sezóna. Čo všetko je pripravené na milovníkov dvojkolesových tátošov?

Ilustračný obrázok k článku Cyklistická sezóna v Mikuláši: INFO nielen pre nadšencov dvojkolesových tátošov
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Po novovybudovanom cyklochodníku okolo Váhu môžete urobiť na svojom dvojkolesovom tátošovi takmer šesť kilometrov, pribudli aj dva kilometre vnútromestkej cyklotrasy, ktorá je prioritne robená pre pohyb cyklistov centrom Mikuláša. Ako informoval Ján Sokolský z mikulášskej radnice, v našom meste sú aj nové cykloboxy, stojany či kompresor, ktoré sú cyklistom k dispozícii vo viacerých lokalitách.

Vypožičanie cykloboxu

Cykloboxy, ktoré pribudli v dvoch lokalitách Liptovského Mikuláša, budú Mikulášanom k dispozícii od júla. Obyvatelia si ich môžu prenajať na jeden rok. „Žiadosť o výpožičku boxov si môžu cyklisti podať už teraz na oddelení dopravy mestského úradu,“ zhodnotil Sokolský.

„Po podaní žiadosti bude medzi žiadateľom a mestom podpísaná bezodplatná zmluva o výpožičke cykloboxu na dobu určitú v trvaní jeden rok. Po podpísaní zmluvy dostane žiadateľ jedinečný kľúč k svojmu cykloboxu a bude ho môcť používať. Žiadateľ bude povinný uhradiť zálohu 30 eur pre prípad straty jedinečného kľúča alebo pre prípad poškodenia zariadenia z jeho strany. Záloha mu bude po ukončení výpožičky vrátená, ak bude všetko s cykloboxom v poriadku,“ vysvetlil vedúci odboru dopravy na mestskom úrade Gabriel Lengyel.

V prípade, že na mesto príde viac žiadostí o poskytnutie cykloboxu, ako je samotných boxov, bude sa o ich pridelenie žrebovať. „Boli by sme radi, keby si žiadosti podali predovšetkým tí obyvatelia, ktorí dochádzajú za prácou na bicykli a následne využívajú spoj, vlak alebo autobus. Bicykel si uzamknú do krytého boxu a následne využijú hromadnú dopravu,“ zdôraznil Lengyel.

V parku pri autobusovej stanici sa nachádza 40 cykloboxov a ďalších desať nájdete v Ro- honczyho záhrade pri Obchodnom centre Central. Cykloboxy sú súčasťou doplnkového mobiliára vnútromestskej cyklotrasy, ktorá vedie od železničnej stanice cez centrum mesta k Rachmaninovmu námestiu.

V centre pribudli nabíjačky pre elektrobicykle

V pešej zóne pribudla štvorica miest, kde si cyklisti môžu nabiť svoje elektrobicykle. Sú pri nich osadené cyklostojany a v každom bode je možnosť nabitia štyroch bicyklov. „Chceme týmto počinom vyjsť v ústrety moderným trendom a podporiť ekologické formy dopravy,“ poznamenal primátor Ján Blcháč. „Pre tento účel sme využili existujúce zásuvky, ktoré sa nachádzajú v pešej zóne na stĺpoch verejného osvetlenia a pre potreby cyklistov budú k dispozícii celoročne,“ uviedol.

„Nabíjanie je jednoduché, len prostredníctvom pripojenia nabíjacieho kábla. Nabíjacie miesta nájdete pri knižnici, pri fontáne Metamorfózy, pri mestskom Múzeu Janka Kráľa a východne od katolíckeho kostola pri Liptáčiku,“ skonštatoval Sokolský.

Cesta okolo Tatier sa rozšíri

Mestá a obce z Liptova a Oravy sa pripravujú na realizáciu ďalších etáp dobudovania cyklochodníkov z projektu Cesta okolo Tatier. "Na mestskom úrade sa stretli predstavitelia dotknutých samospráv aj zástupcovia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce TATRY, aby prerokovali podporu, ktorú jednotlivé obce a mestá potrebujú na dobudovanie cyklochodníkov a vytýčili si úseky, ktoré sú na realizáciu pripravené. Finančné prostriedky z externých zdrojov (program cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika) na sieť cyklistických chodníkov by mali byť čerpané v novom programovom období 2021 – 2027, mesto Liptovský Mikuláš bude predkladať projekty na dobudovanie cyklochodníkov smerom do Trnovca a do Liptovského Hrádku, dodal Sokolský z vedenia mesta.

Počas jazdy na bicykli môžete na Liptove natrafiť aj na takéto pekné scenérie.

FOTO: Nádherné jarného fotky Liptova
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM