Tomáš Batiz Správy

Cyklistov v Mikuláši nahradia bežkári: Novú stopu otestoval aj primátor

Cyklochodník v Liptovskom Mikuláši sa počas zimných mesiacov zmení. Využívať ho budú primárne bežkári.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistov v Mikuláši nahradia bežkári: Novú stopu otestoval aj primátor
Zdroj: Dnes24.sk

V metropole Liptova upravili na cyklochodníku stopu pre bežecké lyžovanie. „Stopa je pripravená profesionálne prostredníctvom skútra Združenia športových klubov Jasná, ktoré má s takouto úpravou stôp skúsenosti napríklad v Žiarskej doline,“ poznamenala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Ako ďalej dodala Čapčíková, stopa bude následne ďalej udržiavaná, pokým to budú umožňovať poveternostné podmienky.

Na bežkách možno aj do práce

Mikulášsky primátor Ján Blcháč je známy tým, že sa počas letných mesiacov dopraví do práce na bicykli. Výnimkou by nemusela byť ani práve nová bežkárska stopa, ktorá sa nachádza neďaleko mestskej radnice a práve Blcháč je milovníkom spomínaného zimného športu. „Je pravda, že v lete chodím po cyklochodníku na bicykli do roboty, tak možno to skúsim aj na bežkách cez zimu, pretože milujem lyže všetkého druhu. Spomínam si na mladé časy, keď som bol aktívny bežkár. Absolvoval som niekoľko krát Bielu stopu SNP ako aj ďalšie bežkárske preteky,“ zhodnotil Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša.

Vhodná aj na tréning

Vo väčšine prípadov bežkársku stopu doposiaľ využívajú ľudia len rekreačne. Výnimkou je juniorská reprezentantka v bežeckom lyžovaní Aneta Smerčiaková. „Je vhodná na tréningy hlavne pre začiatočníkov. Doobeda tu trénovala aj Aneta Smerčiaková, ktorá sa pripravuje na zimnú Univerziádu v Kazachstane,“ povedal Pavol Šiarnik, predseda Združenia športových klubov Jasná.

Radnica v najbližších týždňoch žiada chodcov, aby sa nepohybovali po vytvorenej stope, ale vedľa nej. „Ľudia sa zatiaľ snažia chodiť stredom. Určite sa niekedy nájde niekto, kto do toho stupí, ale zatiaľ to drží,“ dodal Šiarnik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM