Slávka Kellová Kultúra

Dablér Chucka Norrisa pochádza z Mikuláša, dnes oslavuje 55 rokov

Takto pred 55 rokmi sa v Liptovskom Mikuláši narodil známy slovenský dabingový herec Peter Rúfus. Pochádza z umeleckej rodiny a jeho strýkom bol básnik Milan Rúfus.

Ilustračný obrázok k článku Dablér Chucka Norrisa pochádza z Mikuláša, dnes oslavuje 55 rokov
Foto: Monika Földešiová

Peter Rúfus je synom herečky Oľgy Rúfusovej a Jozefa Rúfusa, vnuk herca a režiséra Petra Rúfusa. Prvýkrát stál pre kamerou v roku 1961, keď ako 4-ročný účinkoval vo filme Zbabelec. Ako deväťročný hral rozprávkovú postavu Martinka Klingáča. Vtedy pocítil túžbu stať sa hercom.

Jeho príjemný hlas ho predurčil na dráhu dabingového herca. Istý čas pôsobil na čele Hereckej obce Slovenska, ktorá zastrešuje slovenských dabingových hercov. Za dabing získal v roku 2001 ocenenie Zlatá slučka v kategórií najlepší mužský dabingový výkon. Svoj hlas prepožičal hercovi Chuckovi Norrisovi v seriáli Walker Texas Ranger. Daboval aj ďalších hercov Michaela Douglasa, Roberta De Nira, Richarda Gereho, Dustina Hoffmana a iných.

Z jeho filmografie možno spomenúť film Piloti (1988), množstvo televíznych filmov ako napríklad Maroško (1968), Lekár umierajúceho času (1983), Najdúch (1992) a Básnik a žena (2005). Účinkoval v televíznych seriáloch Kutyil s.r.o. (2008) alebo Prvé oddelenie (2009), kde si zahral spolu so svojim synom Petrom Rúfusom ml.

Peter Rúfus sa narodil 11. októbra 1957 v Liptovskom Mikuláši. V Košiciach absolvoval gymnázium a v Bratislave štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Hovorí ruským a nemeckým jazykom. Venuje sa aj moderovaniu spoločenských udalostí.

mikuláš24/tasr
foto: tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM