Tomáš Batiz Šport

Ďalší perfektný výkon Vlhovej: Liptáčka skončila v slalome druhá, zvíťazila Shiffrinová

Rodáčka z Liptovského Mikuláša má za sebou ďalší skvelý výsledok, keď obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára v Semmeringu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší perfektný výkon Vlhovej: Liptáčka skončila v slalome druhá, zvíťazila Shiffrinová
10
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotnom slalome Svetového pohára v rakúskom Semmeringu druhé miesto. Za dominátorkou sezóny Mikaelou Shiffrinovou zaostala 29 stotín. Američanka ako prvá pretekárka vyhrala v kalendárnom roku 15 pretekov SP a svojím 36. slalomovým víťazstvom kariéry v SP prekonala rekord Rakúšanky Marlies Schildovej.

Shiffrinová zaregistrovala svoj 51. triumf kariéry v prestížnom seriáli a aj piatykrát v sezóne pred svojou slovenskou vrstovníčkou, tretia bola so stratou 38 stotín Švajčiarka Wendy Holdenerová. Dvadsaťtriročná Vlhová po piatkovom triumfe v obrovskom slalome potvrdila, že po inom rakúskom rezorte Flachau sa najbližšie dejisko alpského SP od slovenských hraníc stalo zahraničnou „mekkou“ slovenského zjazdového lyžovania, keďže v roku 2012 v Semmeringu prvé víťazstvo pre samostatnú krajinu vybojovala Veronika Velez-Zuzulová. Celkovo obe lyžiarky v stredisku, ktoré organizuje preteky SP medzi sviatkami každý druhý rok, dosiahli štyri pódiové umiestnenia. Celkovo Vlhová dosiahla v tejto sezóne už šieste pódiové umiestnenie. Na stupne víťaziek sa vo svojej kariére piatich plných ročníkov SP postavila po 18. raz.

Obe top-favoritky mali aj v piatom slalome sezóny, našliapnuté na mikrosúboj. V predchádzajúcich štyroch vždy vyhrala Shiffrinová, trikrát pred Vlhovou v klasickej súťaži, plus obe sa stretli aj vo finále paralelného slalomu, kde tiež tesne uspela Američanka. V sobotu v rakúskom stredisku so stále mladými zjazdárskymi superhviezdami držala krok v prvej fáze iba o desať rokov staršia švédska rutinérka Frida Hansdotterová (+0,53 s). Do sekundy sa ešte zmestila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorej tréner postavil trať prvého kola. Vlhová však mohla ísť do 2. kola s nižším mankom, lebo hoci začala svoju jazdu s odhodlaním, najmä pri prejazde do strmšej pasáže krátko pred prvým medzičasom spravila dva oblúky príliš naširoko.

Súboj v 15-člennej slalomárskej elite ovplyvnila školácka chyba spolufavorizovanej Rakúšanky Bernadette Schildovej, ktorá zapichla špičku lyží z opačnej strany hneď prvej bránky. Špicaru sa tesne vyhla ďalšia domáca nádej Katharina Liensbergerová, ktorá mala oba medzičasy na druhé miesto, ale chyba v prejazde do cieľového úseku ju odsunula mimo prvú päťku s odstupom 1,17 s. Naopak, špicar po predchádzajúcom záklone sa stal zrejme osudným pre Nórku Ninu Haver-Lösethovú, ktorá si po tvrdom páde s bolestivým výrazom držala koleno.

Druhé kolo sa nevyvíjalo až tak dramaticky ako piatkový obrák. Liensbergerová robila čo mohla, jasne sa dostala do vedenia, ale chyba z prvej časti ju stála prvé pódium kariéry. Nepustila ju naň Holdenerová, ktorá sa pre zmenu dostala na stupne po prvý raz v sezóne v špeciálnej disciplíne, raz bola tretia v paralelke. Potom prišla na rad Hansdotterová a vypadla. Vlhová odjazdila svoj vysoký štandard, stačilo to na štvrtý čas kola a lepší ako následne Shiffrinovej, lenže Američanka podala opäť kontrolovaný výkon, keď najmä dole vo vedomí si náskoku neriskovala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM