Slávka Kellová Rôzne

Darujte seba, darujte krv

Aj tento rok sa do Liptovského Mikuláša vracia úžasná príležitosť, pri ktorej môžete darovať kúsok seba pre tých, ktorí to skutočne potrebujú. Darovaním krvi, môžete zachrániť ľudský život.

Ilustračný obrázok k článku Darujte seba, darujte krv
Foto: Slávka Kellová

V utorok 13. novembra sa od 9:00 uskutoční v Evanjelickom gymnáziu J. Tranovského v Liptovskom Mikuláši odber krvi pre širokú verejnosť. Odberu sa môže zúčastniť každý od 18 do 60 rokov.

Vedeli ste, že… ?

Darovanie krvi je “tréningom“ organizmu na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi a prispieva tiež k regenerácií organizmu. Úbytok krvi totiž “vyprovokuje“ organizmus k tvorbe nových, neopotrebovaných krviniek. „Darcovia sa spravidla cítia lepšie ako tí, ktorí nedarujú a hovoria tiež o „omladnutí“ a navyše sa pri darovaní urobí komplexné vyšetrenie krvi,“ vymenúva blahodarné účinky darcovstva koordinátorka akcie Laura Jašková. „Darovanie krvi je prejavom ľudskosti a malo by byť bežnou súčasťou nášho života. Veď nikto z nás nevie, kedy bude on alebo niekto z jeho blízkych krv potrebovať,“ dodáva.

Pár rád pre darovaním

Nie každý z nás môže byť, bohužiaľ, darca. Je tu niekoľko kritérií, ktoré musí spĺňať. „Každý darca musí vážiť viac ako 50 kg, nemal 2 týždne hnačky ani horúčky, je mesiac po užití antibiotík, je aspoň 48 hodín po očkovaní a posledných 6 mesiacov neabsolvoval žiadnu operáciu, tetovanie a nepodstúpil akupunktúru a nedal si zaviesť piercing,“ vymenúva Laura Jašková.

Pred odberom viac dbajte na to čo zjete. Večer pred odberom treba zjesť skôr niečo ľahšie a diétnejšie. Najlepšími raňajkami sú pečivo s medom alebo džemom, ovocie a zelenina.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM