Rôzne

Demänovská dolina ukáže svoje krásy: Pripravený je dvojdňový PROGRAM

Storočnicu turizmu v Demänovskej Doline oslávia poznávacím podujatím. Rodiny sa majú na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Demänovská dolina ukáže svoje krásy: Pripravený je dvojdňový PROGRAM
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Jubileum 100 rokov turizmu oslávi obec Demänovská Dolina v piatok a sobotu (6. – 7. 8.) dvojdňovým programom pre všetky generácie. Hravou a interaktívnou formou chcú deti aj dospelých priviesť k poznaniu krás, prírodného bohatstva a histórie turizmu v jednej z najnavštevo­vanejších dolín Liptova.

Rodinná prechádzka

V prvý deň podujatia vyrazia záujemcovia o turistiku na cestu za poznaním sedla Machnatô. Trojhodinovú túru doplní výklad sprievodcu. „Priblíži unikátnosť miest, ktoré nadchnú nielen výhľadmi na krásy Liptova, ale aj prírodnými výtvormi skalných roklín a vyvierajúceho silnejúceho potoka, podobnými Slovenskému raju," povedala starostka Ľubomíra Klepáčová.

Súbežne sa na cestu za poznaním vyberú aj deti. S moderátorkou si najskôr na čitateľskom workshope priblížia príbehy dračej legendy Demänovskej doliny, aby sa následne vybrali po jej stopách na poučnú cestu draka Demiána. Rodinná prechádzka ich prevedie po náučnom chodníku Príbeh vody, ktorý smeruje k jaskyni. Počas nej čakajú na deti aj rodičov rôzne úlohy, súvisiace s horskou turistikou na Liptove.

Viac správ zo Slovenska

Mobilné planetárium

„Naprázdno neobídu ani záujemcovia o bližšie spoznanie histórie turistiky v Demänovskej doline. Dlhoroční bývalí horskí záchranári Ján Macek a Ján Dzuroška porozprávajú zaujímavé i dramatické príbehy z akcií a predvedú aj časti výstroja, ktoré pri nich používali. Karol Špánik, autor viacerých publikácií o Demänovskej doline, priblíži vývoj a zmeny, ktorými dolina za 100 rokov od objavenia Demänovskej jaskyne slobody prešla,“ priblížila Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov. Chýbať nebudú ani predseda Slovenskej speleologickej spoločnosti Peter Holúbek a osobnosti z radov jaskyniarov.

V sobotu obohatí podujatie aj mobilné planetárium. „Bude to vôbec prvé premietanie v planetáriu na Liptove. Záujemcom v originálnych priestoroch premietne populárno-náučné filmy s tematikou ochrany prírody a jej jednotlivých súčastí – vody, stromov či klímy," dodala riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Liptova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM