Webnoviny - Rôzne

Deň matiek: Ktoré známe mamičky ho oslávia po prvý raz?

Deň matiek patrí k tradičným sviatkom, ktorého korene siahajú až do obdobia antiky. Oslavujú ho takmer na celom svete. K mamičkám, ktoré si pripomínajú druhú májovú nedeľu, sa za ostatných dvanásť mesiacov pridalo viacero známych tvárí zo slovenskéh

Jana KirschnerFoto: SITABRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Uplynulý rok v júni svoje prvé dieťa porodila napríklad herečka Petra Polnišová. Syna Simona má s umeleckým riaditeľom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava Matthieuom Darrasom. Svoje prvorodené dieťa v júni na svet priviedla aj slovenská plavkyňa Martina Moravcová. Otcom dcérky Karolínky je športovkynin manžel, právnik Martin Valko.

Kyticu ku Dňu matiek si už zaslúži aj moderátorka Martina Mečiarová či partnerka speváka Tomiho Popoviča Barbora Rakovská. Dvojici sa 12. septembra narodilo dievčatko Amia. Deň matiek „sa už týka“ aj mladej slovenskej topmodelky Denisy Dvončovej. Tá koncom októbra 2010 porodila svojmu manželovi, fotografovi Jakubovi Klimovi, syna Matesa. Koncom uplynulého roka sa mamou stala tiež modelka Silvia Kucherenko, rodáčke z Michaloviec sa narodil syn Alexander Marcus. Medzi najsledovanejšie mamičky, ktoré rodili v roku 2011, sa zaradila speváčka Jana Kirschner. Svojmu anglickému priateľovi Eddiemu Stevensovi začiatkom marca tohto roka porodila dcérku Matildu. Úlohu mamičiek si už na vlastnej koži skúšajú aj džezová speváčka Lucia Lužinská známa ako sestrička Klárika zo seriálu Panelák (2008) či moderátorka českej Pošty pre teba Ester Janečková, ktorá v januári darovala život dcérke Sáre.

História Dňa matiek

Foto: usafederalholi­days.com História dňa matiek siaha do obdobia antiky. Ženu oslavovali v starovekom Grécku ako darkyňu života na počesť matky všetkých bohov – Bohyne Rhey. V Anglicku začali predchodcu Dňa matiek, v tom čase označovaný ako Mothering Sunday, oslavovať v 16. storočí. V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do širšieho povedomia približne koncom 19. storočia. Deň matiek bol v USA vyhlásený za národný sviatok počas vlády amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Československo začalo s oslavou Dňa matiek v roku 1923. Údajne sa o presadenie sviatku postarala dcéra prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka. V 50-tych rokoch Deň matiek nahradil marcový Medzinárodný deň žien. Tradíciu obnovili po revolúcii v roku 1989. Od roku 1993 sa na Slovensku oslavujú obidva sviatky. Medzinárodný deň žien sa oslavuje 8. marca, Deň matiek vychádza na druhú májovú nedeľu.

Deň matiek vo svete

Foto:faqs.orgDeň matiek sa v krajinách ako Veľká Británia, Kanada, Austrália a USA oslavuje približne rovnakým spôsobom. V tento deň pre mamičky ich rodiny väčšinou pripravia malú slávnosť, ktorej súčasťou je slávnostný obed, ženy zvyknú od svojich partnerov a detí dostávať aj malý darček. Podobne je to aj v západnej a strednej Európe. Nie všetky krajiny si Deň matiek pripomínajú v druhú májovú nedeľu. V susednom Poľsku je to až 26. mája, v Maďarsku zasa prvá májová nedeľa. Na Ukrajine, Srbsku, Bosne a Hercegovine a iných štátoch tento významný deň vychádza na 8. marca. V marci oslavuje aj väčšina arabských štátov. V Rusku si sviatok matiek pripomínajú poslednú novembrovú nedeľu, v Indonézii dokonca až 22. decembra. V Južnej Kórey tamojší obyvatelia oslavujú 8. mája jeden spoločný deň venovaný obom rodičom.

Deň otcov

Alternatívou ku Dňu matiek je Deň otcov, ktorý vychádza na tretiu júnovú nedeľu, niktoré krajiny si ho zvolili na iný deň. Ľudia si deň venovaný otcom pripomínajú od začiatku 20. storočia. Foto: livescience.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM