Slávka Kellová Od Vás

Deti sa učia piť čistú vodu

Deti z materskej škôlky Agátik v mestskej časti Podbreziny v Liptovskom Mikuláši učí piť obyčajnú vodu umelý tučniačik. Obľúbené sladené nápoje by tak mala v budúcnosti nahradiť zdravá čistá voda.

Materská škôlka Agátik obohacuje vzdelávanie malých škôlkarov o enviromentálnu výchovu. Rôzne formy výučby využívajú nielen na ochranu životného prostredia, ale aj ochranu vlastného zdravia. Preto sa zapojili do projektu, ktorý pomáha materským škôlkam naučiť deti piť čistú vodu. „Tučniačik je pre deti veľkou motiváciou. Myslím si totiž, že dnes sú deti naučené piť džúsy a sladké nápoje a prestali piť obyčajnú vodu,“ hovorí riaditeľka materskej škôlky Mária Adlerová.

Deti prijali „tučniačika“ s nadšením. Pozitívne ohlasy sa ozývajú aj z radov rodičov. Je však otázne, ako dlho deťom vydrží motivácia. Zariadenie funguje na princípe dvojitého nanotechnologického filtrovania pitnej vody z vodovodu, v ktorej sa ešte udržujú škodlivé látky. Po filtrácii je voda úplne čistá. V materskej škôlke majú zariadenie zapožičané na pol roka.

Tučniačik je súčasťou medzinárodného projektu, ktorý spolufinancuje spoločnosť zo Slovinska. Prebieha už vo viacerých slovenských mestách a materská škôlka Agátik je prvou v Liptovskom Mikuláši, ktorá sa do neho zapojila. Malý tučniačik stojí 800 eur a podľa slov riaditeľky budú pre zdravie detí hľadať zdroje na jeho odkúpenie. Pomôcť by chcela aj dodávateľská spoločnosť: „Budeme hľadať spôsoby ako pomôcť škôlkam refinancovať tieto tučniačiky. Možno že odozvu nájdeme aj u rodičov, ale hľadáme aj chodníčky cez európske fondy či sponzorov,“ hovorí Ľubomír Mäsiar z dodávateľskej spoločnosti v Liptovskom Mikuláši.

tucniacik
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM