Tomáš Batiz Rôzne

Devečka z Liptova: Šikovný remeselník prestavil prototyp unikátnych ručne robených lyží, FOTO

Spojením ručne robených drevených lyží a poctivej modrotlačovej látky vznikol unikátny slovenský výrobok – modrotlačové lyže. Prsty v ňom mal aj remeselník z Liptova.

Ilustračný obrázok k článku Devečka z Liptova: Šikovný remeselník prestavil prototyp unikátnych ručne robených lyží, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Dvojica remeselných majstrov Viktor Devečka a Matej Rabada priznávajú, že pri ich výrobe museli experimentovať. Napokon sa im však podarilo vytvoriť prototyp, ktorý predstavili v sobotu na Liptovfeste v Liptovskom Mikuláši.

Dvojica si padla do oka na akcii Pecha Kucha v Nitre. Napriek tomu, že Devečka je Lipták a Rabada Oravec, remeselníci sa dovtedy registrovali len cez prácu. „Viktor za mnou prišiel s tým, že by sa dalo využiť modrotlač na lyže. Tak sme sa do toho pustili,“ priblížil modrotlačiar Rabada.

Najväčšia výzva pri výrobe modrotlačových lyží bola podľa Devečku nájsť spôsob, ako správne aplikovať plátno do konštrukcie lyže. „Išlo mi o to, aby bolo originálne plátno zapracované priamo v lyži. To sa nám podarilo. Vybrali sme ľanové plátno, nakoľko má technické vlastnosti, ktoré nám vyhovujú,“ povedal.

Podľa Rabadu bola príroda vždy inšpiráciou pre modrotlačové vzory, preto sú aj vzory na lyžiach prírodné. „Rozdiel je len v štylizácii, teraz je prispôsobená súčasným trendom a dizajnu,“ vysvetlil modrotlačiar.

Remeselníci následne začali experimentovať s tým, akú hrúbku látky použijú, ktorý vzor sa hodí po vizuálnej stránke a takisto skúšali rôzne odtiene modrotlače. „Prototypov sme urobili sedem párov, z toho sme vytvorili dve modelové rady. Tieto dve rady majú dva rozdielne dizajny. Záujemcovia ich môžu vidieť u mňa v Liptovskom Mikuláši, donedávna boli na výstave v Galérii Petra Michala Bohúňa. Na lyže je už predobjednávkový formulár, túto sezónu budú k dispozícii,“ uviedol Devečka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM