Martin Grendel Rôzne

Deviatakov preskúša v stredu Testovanie 9

Jednotné, štátom zadané testy, píšu všetci deviataci každoročne v jeden deň na všetkých základných školách.

Štát sa chystá opäť testovať vedomosti deviatakov. V stredu čaká žiakov posledných ročníkov vo všetkých základných školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským Testovanie 9. Cieľom je zmapovať úroveň vedomostí všetkých deviatakov v jednotlivých vyučovacích predmetoch. Celoplošné skúšanie zastrešuje Národný ústav certifikovaných meraní (NÚCEM).

Jednotné, štátom zadané testy, píšu všetci deviataci každoročne v jeden deň na všetkých základných školách. Na externom testovaní sa zúčastňujú aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov s mentálnym postihnutím. Štát bude zisťovať vedomosti deviatakov z matematiky, slovenského jazyka a literatúry a na školách s iným vyučovacím jazykom aj z maďarského jazyka a literatúry alebo ukrajinského jazyka a literatúry či slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

Tí, ktorí nestihnú stredajšie hlavné testovanie, budú môcť využiť náhradný termín v utorok 29. marca. Na odklad však musia mať objektívne dôvody. Náhradné testovanie sa uskutoční v krajských mestách v školách, ktoré určí príslušný krajský školský úrad v spolupráci s NÚCEM-om. Okrem Testovania 9 čaká deviatakov onedlho aj skúška ich matematickej a čitateľskej gramotnosti. Naplánovaná je na štvrtok 28. apríla, na rozdiel od Testovania 9 sa uskutoční len na reprezentatívnom výbere žiakov 9. ročníka základných škôl v SR.

Ministerstvo školstva vyhodnocuje vedomosti deviatakov prostredníctvom celoplošných testov od roku 2003, systém zaviedol bývalý minister školstva Martin Fronc. Mal nahradiť prijímacie konanie na stredné školy, väčšina však výsledky Testovania 9 namiesto prijímacích skúšok neakceptuje.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM