Tomáš Batiz Kultúra Správy

Divadelný festival Ivana Stodolu: Aké súbory sa predstavia v Mikuláši?

Divadelný festival Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši ponúkne začiatkom októbra (5.10. – 6.10.) výnimočné umelecké zážitky v podaní ochotníckych súborov z rôznych kútov Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Divadelný festival Ivana Stodolu: Aké súbory sa predstavia v Mikuláši?
Zdroj: TASR

Už tretí ročník podujatia priláka do mekky slovenského amatérskeho divadelného hnutia približne 50 účinkujúcich, ktorí sa počas dvoch dní predstavia v šiestich inscenáciách. Pestrý program odštartuje v kultúrnom dome v mestskej časti Palúdzka v piatok o 17.00 h.

„Široká verejnosť má jedinečnú príležitosť spoznať aktuálnu tvorbu slovenských neprofesionálnych divadelníkov, z ktorých väčšina pôsobí pod hlavičkou Divadelného odboru Matice slovenskej. Samotní účinkujúci získajú na podujatí priestor na priateľské stretnutie a vzájomnú výmenu nadobudnutých skúseností,“ uviedol podpredseda Matice slovenskej a jeden z hlavných organizátorov Marek Nemec.

S novinkou v podobe detského kina

Najmenších návštevníkov určite poteší detské kino, ktoré zaháji svoju prevádzku v palúčanskom kultúrnom dome priamo počas festivalu. Už čoskoro však bude v tesnej spolupráci s hlavným Domom kultúry v Liptovskom Mikuláši pravidelne premietať nielen animované filmy.

Všetky festivalové inscenácie ohodnotí odborná porota, do ktorej tak ako po iné roky, zasadne známy herec Pavol Sedlačko, dramaturgička Dana Turanská, či divadelník a predseda Divadelného odboru Matice slovenskej Marián Lacko. Zrkadlo súborom podrží aj laická porota s návštevníkmi festivalu. Odmenou najúspešnejšiemu bude putovná cena Ivana Stodolu. Pracovný program festivalu ponúkne už tradične diskusie divadelných kritikov s tvorcami a hercami o ich inscenáciách.

Bohatá paleta divadelných súborov

Program prvého festivalového dňa otvorí vlaňajší víťaz Divadelný súbor (DS) Braxatoris z Krupiny. Predstaví sa aj DS Podzámčok a Divadlo Havran z Rimavskej Soboty. Sobota ponúkne premietanie rozprávky nielen pre najmenších divákov, popoludní prídu na rad súbory Okno z Liptovského Jána, SOS Sása a Lunetrdlo Partizánska Ľupča. Následne je naplánované vyhodnotenie festivalu a zábava so živou hudbou. Hladné brušká uvítajú podávanie divadelného gulášu.

Festival nesie meno známeho liptovskomiku­lášskeho rodáka Ivana Stodolu – popredného dramatika, spisovateľa a lekára. „Pomenovaním podujatia podľa jedného z našich najvýznamnejších dramatikov chceme vzdať hold samotnej osobnosti Ivana Stodolu, ako aj množstvu jeho úspešných divadelných hier, ktoré sa často uvádzali aj na scénach v zahraničí. Neraz v nich zapochyboval o cnostiach slovenského človeka, jeho skromnosti i pracovitosti. Nebál sa vziať si na mušku aj politikov, senátorov či sociálne inštitúcie,“ vysvetlil hlavný organizátor.

Festival sa stáva stálicou na mape slovenských ochotníckych divadelných podujatí. Každoročne sa teší veľkému záujmu zo strany verejnosti, veď počas predchádzajúcich dvoch ročníkov prešli jeho bránami takmer dve tisícky návštevníkov. Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM