Slávka Kellová Kultúra

Kňaz, básnik, politik a náš rodák: Dnes sa narodil Martin Rázus

Pred 124 rokmi sa v Liptovskom Mikuláši v časti Vrbica narodil evanjelický kňaz, básnik, dramatik, publicista a politik Martin Rázus, predseda SNS a významná osobnosť slovenského medzivojnového kultúrneho života. Týmto všetkým bol stvoriteľ známej knižnej postavy Maroško.

Ilustračný obrázok k článku Kňaz, básnik, politik a náš rodák: Dnes sa narodil Martin Rázus
Foto: Slávka Kellová

Martin Rázus sa narodil v rodine roľníka a garbiarskeho robotníka. Bieda a chudoba, ktoré ho obklopovali v ňom prebudili silné národné cítenie a angažovanosť na volebných zhromaždeniach. Počas prvej svetovej vojny pôsobil ako básnik, publicista a politik. Znepokojovalo ho katastrofálne národné i sociálne postavenie slovenského ľudu, preto východisko hľadal v literárnej tvorbe a publicistike.

Postavil sa otvorene proti národnostnej politike Rakúsko-Uhorska, čechoslovakistickej politike českej, ale najmä slovenskej buržoázie. Zotrvával na ideológii predprevratového národného hnutia. V roku 1935 sa pridal k politickému spojenectvu s Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou. Publikoval v tradičných literárnych a spoločenských časopisoch – Dennica, Prúdy, Živena, Stráž na Sione, Národnie Noviny, od roku 1917 do skončenia prvej svetovej vojny aj v Robotníckych novinách.

Jeho poézia je obrátená k svetu a človeku, k jeho túžbam, bolestiam a trápeniam, a vyjadroval v nej aj vlastné pocity. Odhaľoval karierizmus, bezcharakternosť, sociálnu i národnú nespravodlivosť, a zároveň sa bál o osud nového štátu a demokracie. Je autorom známych detských románov Maroško a Maroško študuje, ale aj ďalších beletristických diel napríklad Svety, Júlia alebo Odkaz mŕtvych. Do literatúry však vstúpil ako básnik zbierkami Z tichých i búrlivých chvíľ, To je vojna, Hoj, zem drahá.

Popri umeleckej poézii a próze napísal množstvo politických článkov, polemík a úvah do slovenských i českých novín. Zomrel 8. augusta 1937.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM