Slávka Kellová Kultúra

Dnes sa narodil slovenský hrdina

Uplynulo 323 rokov od narodenia slovenského hrdinu Juraja Jánošíka. Narodil sa 25. januára 1 688 v Terchovej. O spoločný dátum narodenia sa delí s mikulášskym rodákom Jankom Alexym. Tento významný slovenský maliar a spisovateľ sa narodil v roku 1894.

Zápis o krste Juraja Jánošíka sa zachoval vo varínskej matrike, pretože Terchová vtedy ešte nemala svoju farnosť. Pochádzal z poddanskej rodiny, preto od etstva musel tvrdo pracovať so svojimi rodičmi. Ako osemnásťročného ho zverbovali do kuruckého vojska. Cisárski žoldnieri ho uväznili na Bytčianskom zámku, kde ho svojvoľník Tomáš Uhorčík nahovoril na zboj. Spoločne s ďalšími chlapmi odtiaľto ušli, vytvorili ozbrojenú družinu, ktorej vedenie prevzal Jánošík. Prepadávali kupcov a pánov v Trenčianskej, Oravskej, Liptovskej a Gemersko-Malohotskej stolici, takisto v Poľsku, Sliezsku a na Morave. Už o rok Jánošíka chytili na zimovke v Klenovci, kde Tomáš Uhorčík krčmáril pod menom Martin Mravec. Na jar 1713 ho znova chytili a stoličný súd v Liptovskom Mikuláši ho 17. 3. 1713 odsúdil na smrť obesením na hák. Jánošík mal vtedy iba 25 rokov.

Pamiatku na Jánošíka si Liptovský Mikuláš dodnes pripomína. Kaštieľ Vranovo v mestskej časti Palúdzka sa do dejín zapísal ako miesto, kde bol v zime roku 1713 legendárny zbojník a ľudový hrdina väznení. Do roku 1997 tu bola prístupná stála expozícia s jánošíkovskou tematikou. Dnes ju môžete vidieť v Múzeu Janka Kráľa na Námestí osloboditeľov, kde v dobovej mučiarni nachádzajú artefakty pripomínajúce dobu väznenia tohto národného hrdinu.

Maliar a spisovateľ Janko Alexy sa narodil ako piate dieťa sedlárskeho majstra. Výtvarné pokusy, s ktorými začal na gymnáziu v Lučenci musel na dlhší čas zanechať pre očnú chorobu. V roku 1917 ho odvelili na taliansky front kde príležitostne kreslil. Tvorba z tohto obdobia sa však nezachovala. V januári 1919 začal študovať na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Inšpiráciu pre svoju tvorbu čerpal z ciest po Slovensku, ale aj z mestského prostredia Bratislavy. V rokoch 1932 – 1937 žil v Piešťanoch, kde organizoval umeleckú kolóniu. Sem chcel pritiahnuť najvýznamnejšie umelecké mená ako Bazovský, Palugyay a mnohé ďalšie. Po neúspechu tohto projektu sa natrvalo usadil v Bratislave. Tu sa ďalej rozvíjala jeho umelecká tvorba a výrazne sa podieľal na organizovaní umeleckého života. Zasadzoval sa za rekonštrukciu mnohých kultúrnych pamiatok, okrem iného zachránil Bratislavský hrad, a naďalej bol literárne činný. Publikoval krátke poviedky inšpirované vlastným detstvom, pokúsil sa i o román a rozsiahlejšiu autobiografiu. V mnohých článkoch reagoval na vývin slovenského výtvarného života. Počas svojho života vystavoval svoje diela na mnohých miestach v Československu i v zahraničí, za svoju tvorbu dostal viaceré ceny a vyznamenania. Pri príležitosti umelcových sedemdesiatych narodenín bol menovaný národným umelcom. Janko Alexy zomrel 22. septembra 1970 v Bratislave.

zdroj: osobnsoti.sk, PÚSR foto: Múzeum Janka Kráľa, skk

Janosik/alexy
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM