Slávka Kellová Kultúra

Dnes si pripomíname 119 narodeniny Martina Rázusa

Martin Rázus sa narodil 18. októbra 1888 vo Vrbici pri Liptovskom Mikuláši. Nie len Mikulášania si ho pripomínajú ako významného evanjelického farára, spisovateľa, politika, ale aj ako národného buditeľa.

Martin Rázus pôsobil ako kňaz v Modre, Pribyline, Moravskom Lieskovom a v Brezne a pri svojej práci spoznával život slovenských ľudí, ich záujmy a sociálne postavenie. Odrazom jeho skutočných životných skúseností a postrehov sa stala rozsiahla politická publicistika, aktivity v Slovenskej národnej strane a aj poslanecké pôsobenie. V rokoch 1929 až 1937 bol poslancom Národného zhromaždenia v Prahe a predsedom Slovenskej národnej strany.

Časť publicistickej tvorby mu vyšla v knihe Argumenty (1932). Rázusove literárne začiatky boli späté s poéziou. Ako básnik je idylikom intímneho osudu a rodinného šťastia, skúmateľom vlastnej duše i svojho básnického poslania, ako aj prírodným lyrikom. Vo svojich básnických zbierkach sa emotívne premietajú vojnové udalosti aj nádeje spojené so vznikom samostatného štátu. V jeho románoch sa zreteľne črtá jeho úsilie podriadiť literatúru politickým potrebám zápasu za samobytnosť Slovákov a Slovenska. Výnimkou sú autobiografické romány Maroško (1932) a Maroško študuje (1933).

V rámci politickej aktivity Rázus vystupoval veľmi obetavo v záujme nadobudnutia subjektivity Slovenska, čo ho už v roku 1929 ako predsedu Slovenskej národnej strany priviedlo do autonomistického tábora. V roku 1930 sa Martin Rázus stal farárom v Brezne, kde po siedmich rokoch kňazského pôsobenia a vyčerpávajúcej literárnej i politickej činnosti 8. augusta 1937 ako 49-ročný zomrel.

V osobe tohto významného slovenského spisovateľa a politického predstaviteľa odišiel jeden z posledných slovenských intelektuálov, ktorý svojím životom a prácou stelesňoval kontinuitu s najlepšími tradíciami slovenského národného hnutia 19. storočia. Jeho život a dielo nám odhaľuje všetky odtiene a atmosféru doby, jeho názory, ohlasy na udalosti, radosti i sklamania z vývoja, ľudí. Je nielen umeleckým slovom, ale aj prameňom poznania našej minulosti a najmä hlbokým morálnym odkazom.

osobnosti.sk, skk foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM