Slávka Kellová Rôzne

Dnes si svet pripomína deň bez tabaku

Od roku 1989 je 31. máj Svetovým dňom bez tabaku. Tento rok určila Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization - WHO) ako hlavné heslo pri tejto príležitosti Rámcový dohovor o kontrole tabaku.

Prvá medzinárodná právna dohoda v oblasti kontroly tabaku vstúpila do účinnosti 27. februára 2005, Slovenská republika ju podpísala ako 12. krajina v poradí. Zaviazala sa tak k prijímaniu takých rozhodnutí a opatrení, ktoré budú ochraňovať nefajčiarov, pomáhať fajčiarom prestať s týmto zlozvykom a upozorňovať na nebezpečenstvo a škodlivosť tabakových výrobkov.

„V Európskej únii je priemerne 70 percent nefajčiarov. Na Slovensku je to podľa prieskumov 62 percent,“ informovala riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková. „Je veľmi dobré, že sa opatrenia na ochranu nefajčiarov sprísňujú a že budú aj sankcie,“ uviedol Prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek.

Odborníci na tlačovej besede upozornili na problém fajčiacich matiek, ktoré trávia so svojimi deťmi najviac času. Pri primárnom fajčení ide o priame poťahovanie z cigarety, pri sekundárnom o nedobrovoľné vdychovanie cigaretového dymu. Existuje však aj ďalší druh fajčenia. „V tomto prípade je to terciárne fajčenie. Mamičky si myslia, že keď si idú zapáliť na balkón, je to v poriadku,“ uviedol Krištúfek a vysvetlil, že nikotín majú v dychu, dostáva sa im do krvi, majú ho na pokožke či vo vlasoch, a tak sa dostáva k ich ratolestiam. „Deti týchto matiek majú nižšie IQ, takéto deti nám hlúpnu,“ dodal pneumológ a ftizeológ Daniel Paulovič.

Prehľad protifajčiarskych opatrení v Európe

Belgicko: Protifajčiarske opatrenia, ktoré v súčasnosti platia pre hotely a reštaurácie, by v období od roku 2012 do roku 2014 mali byť rozšírené o kaviarne.

Dánsko: V auguste 2007 krajina zakázala fajčenie v baroch, kaviarňach a reštauráciách s rozlohou väčšou ako 100 štvorcových metrov.

Fínsko: Je prvým štátom na svete, ktorý sa sériou zákonov prijatých v októbri 2010 zaviazal spraviť do roku 2040 z celej krajinu nefajčiarsku zónu.

Francúzsko: V krajine od roku 2008 platí nový protifajčiarsky zákon týkajúci sa kaviarní, reštaurácií a barov. Fajčiari sa premiestnili od stolov v zariadeniach k tým, ktoré stoja na ulici pred nimi.

Nemecko: Fajčenie v baroch a reštauráciách tu zakázali v júli 2008, ale existujú určité výnimky, podľa ktorých v baroch určitej veľkosti možno fajčiť, ak sú na to vybudované oddelené miestnosti.

Grécko: V európskych štatistikách súvisiacich s fajčením a jeho následkami na obyvateľstvo krajina stojí na alarmujúcich priečkach. Jeho postupne zavádzané protifajčiarske opatrenia sú však často ignorované.

Holandsko: V júli 2008 zakázali fajčenie v hoteloch, reštauráciách a stravovacích zariadeniach. Vláda však nedávno oznámila, že plánuje z tohto zákazu vyňať bary menšie ako 70 štvorcových metrov, kde okrem majiteľa nepracujú žiadni iní zamestnanci.

Chorvátsko: Po šesťmesačnom odklade pre malé kaviarne a reštaurácie krajina v apríli 2010 prijala jedny z najprísnejších protifajčiarskych opatrení na Balkáne.

Írsko: Zakázaním tabaku v pohostinstvách v marci 2004 krajina spustila domino efekt zavádzania nefajčiarskych barov a kaviarní po celej Európe.

Macedónsko: Jeho protifajčiarsky zákon, ktorý okrem iného zakazuje aj fajčenie pred zariadeniami, kde sa predáva jedlo a pitie, je považovaný za jeden z najprísnejších v Európe.

Nórsko: V júni 2004 Nórsko zakázalo fajčenie v baroch a reštauráciách.

Poľsko: V novembri 2010 krajina zakázala fajčenie v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach. V týchto priestoroch, ako aj na pracovisku, teraz možno fajčiť iba v tom prípade, ak sa tam nachádzajú oddelené miestnosti vybavené vetraním.

Slovensko: V septembri 2009 krajina zakázala fajčenie v reštauráciách, nemocniciach, školách, internátoch a na autobusových zastávkach. Fajčiť sa stále môže v pohostinstvách a kaviarňach.

Srbsko: Menšie bary a kaviarne sa môžu rozhodnúť, či sa stanú nefajčiarskymi, kým väčšie bary, kaviarne a reštaurácie musia pre nefajčiarov nechať viac ako polovicu svojich priestorov, pričom musia dbať na dobrú ventiláciu.

Španielsko: Od januára 2011 v krajine platí zákon, ktorý zakazuje fajčenie v baroch, reštauráciách, ako aj v okolí nemocníc, na pozemkoch škôl, na detských ihriskách či v televíznom vysielaní. Španielsko patrí medzi krajiny s najprísnejšími protifajčiarskymi zákonmi

Taliansko: Od januára 2005 si Taliani svoje espresso vychutnávajú bez zapálenia cigarety, a to nie len v kaviarňach, ale aj v reštauráciách a iných verejných miestach.

Turecko: Krajina sa k „nefajčiarskym krajinám“ pridala v júli 2009, keď vláda zaviedla zákaz fajčenia v baroch, kaviarňach a reštauráciách.

Veľká Británia: Fajčenie je od roku 2007 zakázané na verejných miestach vrátane barov a reštaurácií; v Anglicku, Walese a Severnom Írsku aj na pracovisku. Škótsko fajčenie zakázalo v roku 2006.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM