Michal Paška Kultúra

Dni matky v krojoch

Obec Liptovské Sliače po dvoch rokoch opäť pripravuje Medzinárodný festival Celoliptovské dni matky. Jeho súčasťou budú aj oslavy 760. výročia prvej písomnej zmienky o obci.

Bohatý program 9. ročníka festivalu začína už v piatok 26. augusta 2011 o 15:00 na námestiach v spolupracujúcich mestách Liptovský Mikuláš a Ružomberok. V rámci festivalu zavítajú do Sliačov hostia z celého regiónu Liptov. Folklórne skupiny z Liptovskej Lúžnej, Lúčok, Východnej, Važca, Dúbravy a Smrečian. Spolu s domácou skupinou Sliačanka sa predstavia v súťažnej prehliadke folklórnych skupín Nositelia tradícií v sobotu 27. augusta 2011.

V programoch festivalu dostanú priestor aj zahraniční hostia z Českej republiky a Slovinska, folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy, ľudová hudba Javorníček z Hvozdnice. V programe sa liptovskí folkloristi poďakujú významnej osobnosti folklórneho sveta, rodákovi z Liptovských Sliačov Klimentovi Ondrejkovi, ktorý nás tento rok opustil. V programe sa predstaví aj jeho rodina a priatelia z Liptova, členovia FS Liptov, DFS Sliačanček a Sliačanka, Hanka Hulejová či Vojto Littva.

V bohatom programe festivalu vystúpi aj mikulášsky spevokol Tatran s orchestrom ART COLLEGIUM NICOLAUS so opernými sólistami Ľubomírom Popíkom a Michaelou Kuštekovou, folklórny súbor Železiar z Košíc, skupina Prešporok z Bratislavy a mnohí ďalší. Príďte si vychutnať posledné prádzninové dni do krásneho prostredia pod Salatínom.

Liptovské Sliače sú obcou, v ktorej ľudové tradície pretrvávajú aj v 21. storočí. Svoje korene tu má mnoho významných osobností folklórneho sveta a jej obyvatelia sú aktívnymi uchovávateľmi a šíriteľmi tradičného bohatstva.

foto: LKS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM