Slávka Kellová Kultúra

Dni v znamení Orientu

Trojdňový festival brušných tancov je za nami. Profesionálni a amatérski tanečníci predviedli svoje umenie a lásku k orientálnym tancom. Počas workshopov mali návštevníci možnosť bližšie spoznať kultúru s príchuťou Orientu. Záznam z podujatia odvysie

Druhý ročník festivalu privítala plná sála Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši. Oproti minulému ročníku počet účastníkov vzrástol. Na pódiu sa predviedlo 180 profesionálnych a amatérskych tanečníkov zo 4 európskych krajín, od detí až po dospelých, v samostatných vystúpeniach, v pároch alebo v tímoch.

Na vystúpenia súťažiacich dozerala odborná medzinárodná porota zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Rakúska a Nemecka. Za Slovenskú republiku dohliadala na výkony tanečníkov brušná tanečnica Najla z bratislavskej tanečnej školy Bellydance NIL: „Súťažilo sa aj v nových kategóriách a priestor tak dostalo mnoho nových tvárí. Porotcovia boli zastúpení z viacerých štátov a krajín, ktorí sa navzájom nepoznali práve preto, aby bola zachovaná objektivita hodnotenia,“ hovorí Najla. „Umiestnenie však nehovorí o kvalite tanečníka. Súťaž je aj o momentálnej produkcii súťažiaceho. Ak ma dobrý deň, podarí sa mu lepšie zatancovať, ak z nejakého dôvodu nepodá 100% výkon ako obvykle, bohužiaľ sa to odzrkadlí aj na hodnotení. V zahraničí „porotcujem“ na súťažiach Orientálneho tanca, ktoré majú už dlhoročnú tradíciu a počet súťažiacich je okolo 1 200. Tanečníci tam znášajú rozsudok oveľa lepšie,“ vysvetľuje Najla.

Liptov orient festival však nebol len o súťažení. Účastníci si mohli kúpiť orientálne oblečenie, doplnky alebo sa zúčastniť na seminároch o orientálnom tanci. „Tento rok bola oveľa väčšia účasť na seminároch ako predošlý rok a na základe mne adresovaných mailov a listov môžem povedať, že účastníci boli veľmi spokojní a opäť si rozšírili svoj obzor v oblasti orientálneho tanca,“ vyjadruje spokojnosť Najla.

Hlavným organizátorom podujatia je Liptovské tanečné centrum v Liptovskom Mikuláši a umeleckým garantom je tanečná škola Bellydance NIL z Bratislavy.

Záznam z podujatia odvysiela aj Rozhlas a televízia Slovenska v premiére v sobotu 16. apríla 2011 o 20:15 na Trojke. Reprízu si budete môcť pozrieť v nedeľu 17. apríla 2011 o 11:30.

foto: Matej Rajčan, skk

brusne tance
95
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM