Martin Grendel Rôzne

Do čistenia Slovenska sa zapojí vyše 100-tisíc ľudí

Akcia Vyčistime si Slovensko je zameraná na čistenie prírody, zber odpadu a iných nečistôt a jej cieľom je podporiť v obyvateľoch aj cit k ochrane prírody.

Vyše 1500 škôl, mimovládnych združení, neziskových organizácií, miest, obcí či turistických oddielov sa v najbližších dňoch a týždňoch svojimi aktivitami zapojí do akcie Vyčistime si Slovensko, ktorú vyhlásilo ministerstvo životného prostredia pri príležitosti Dňa Zeme – 22. apríla.

Spolu je to viac ako 100 000 záujemcov o čistejšie Slovensko. Tento týždeň uzavreli ich registráciu. Príspevkom rezortu sú pracovné pomôcky – vrecia a rukavice, s distribúciou ktorých už začali.

Akcia Vyčistime si Slovensko je zameraná na čistenie prírody, zber odpadu a iných nečistôt a jej cieľom je podporiť v obyvateľoch rôznych vekových kategórií cit k ochrane prírody, zvýšiť ich ekologické povedomie a zároveň reálne vyčistiť okolie ich životného priestoru, o ktoré sa dlhodobejšie nik nestará. Všetky informácie sú uvedené na stránke denzeme@denzeme.eu, kde je naďalej možné registrovať svoje aktivity určené pre zapojenie sa.

Vyčistením svojho okolia sa akcia pre školákov nekončí. Každá trieda, ktorá svojou aktivitou prispeje k oslave Svetového dňa Zeme, má možnosť zapojiť sa do súťaže o ceny s environmentálnym zameraním. Pre zaradenie medzi súťažiacich je potrebné poslať fotografie alebo krátke video, ktoré ich zachytávajú pri práci počas akcie Vyčistime si Slovensko.

Zábery by mali zobrazovať čistenú lokalitu pred a po upratovaní, pracovný tím a podobne. „Uvedomujeme si, že každý musí začať sám od seba a v budovaní vzťahu k okolitej prírode a životnému prostrediu musíme začať už u detí v nízkom veku. Deti radi súťažia a práca s modernými technológiami je pre nich hračka, preto po poslaní fotografií môžu vyhrať pre svoju triedu zaujímavé ceny environmentálneho zamerania,“ priblížil minister životného prostredia József Nagy. Informáciu agentúre SITA poskytla Beatrice Hudáková z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM