Slávka Kellová Rôzne

Do Mikuláša zavíta nafukovacie črevo

Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá ročne postihuje asi 3500 pacientov, súvisí s trávením a so stravovaním. Odborníci na výživu prídu do Liptovského Mikuláša v dňoch 28. do 30. apríla.

Odborníci tvrdia, že spôsob výživy má na vzniku a rozvoji nádorového ochorenia podiel od 30 do 80 percent, podľa lokalizácie, typu a charakteru nádoru. Štatistiky hovoria, že ak sa zachytí včas, dá sa vyliečiť 95 percent postihnutých. Na súvis medzi týmto typom rakoviny a stravou preto poukáže aj osvetová kampaň občianskeho združenia Europacolon Slovensko, ktorá zavíta do miest severného a stredného Slovenska.

Kampaň odštartuje dnes v Banskej Bystrici. Ľudia tak budú môcť pred jedným z miestnych supermarketov nájsť veľkú nafukovaciu maketu hrubého čreva. „Vyškolení zdravotníci a odborné sestry pre výživu poradia ľuďom, ako sa brániť proti jednej z najrozšírenejších foriem rakoviny u nás, ako sa správne stravovať, čo urobiť pre seba a svojich blízkych, aby nikdy nemuseli prekročiť brány onkologických ústavov,“ uviedol jeden zo zakladateľov Europacolon-u Slovensko Patrik Herman.

Prvé dve zastávky nafukovacieho čreva sa uskutočňujú pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, ktorý už v roku 2009 stál pri štarte kampane ako europoslanec. Následne sa osvetová kampaň od 7. apríla do 9. apríla presunie do Zvolena a Martina v dňoch od 14. do16.4. Od 21. do 23. apríla bude možné odborníkov na výživu nájsť v Ružomberku.

zdroj: TASR foto: diva.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM