Slávka Kellová Rôzne

Do škôl nastúpi asi 360 prváčikov

Začiatok tohto týždňa patril v Liptovskom Mikuláši zápisu veľkých škôlkarov do prvých ročníkov základných škôl. V školskom roku 2011/2012 sa začne vzdelávať zhruba 360 prvákov.

Od 17. do 19. januára 2011 mali rodičia možnosť zapísať svoje ratolesti do prvých ročníkov základných škôl. Vybrať si mohli z desiatich škôl, ktoré ponúkajú základné vzdelanie v Liptovskom Mikuláši. Sedem z nich je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, dve sú cirkevné a zriaďovateľom Špeciálnej základnej školy je Krajský školský úrad v Žiline.

Do škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa v spomínanom termíne zapísalo viac ako 300 budúcich prvákov. Tento počet je porovnateľný s prechádzajúcimi dvomi rokmi. Za posledných 6 rokov bolo zapísaných najviac detí na školský rok 2007/2008 v počte 330 prvákov. Vyše 70 detí sa v tomto roku zapísalo na Základnú školu Márie Rázusovej Martákovej na Nábreží 4. apríla, ktorá si dlhé roky stráži svoje prvenstvo. Druhý najvyšší záujem je o základnú školu na Ulici čs. brigády, Základnú školu Janka Kráľa či základnú školu na Demänovskej ceste. Z najväčšej časti rozhodujú kapacity škôl. Mestské školy spoločne predpokladajú otvorenie asi 15 tried.

Z roka na rok rastie v Liptovskom Mikuláši záujem o cirkevné školy. Kým sa na školský rok 2009/2010 hlásilo v ZŠ Apoštola Pavla 12 budúcich prvákov, o akademický rok 2011/2012 má záujem 20 budúcich žiakov. Podobne sa vyvíja situácia na Spojenej evanjelickej škole v Liptovskom Mikuláši. Pred dvomi rokmi zapísali rodičia na túto školu 25 detí. Tento rok stúpol ich počet na 34 už istých žiakov. Podľa slov riaditeľky ZŠ Apoštola Pavla je za zvýšeným záujmom lepšia spolupráca mikulášskej katolíckej farnosti s rodičmi. Na základnej škole pre deti s evanjelickým vierovyznaním zas rozhoduje znížený počet detí v jednej triede, prístup učiteľov či ponúkané predmety. Spoločne by sa tak mali otvoriť v Liptovskom Mikuláši ďalšie tri triedy pre budúcich prvákov.

Špeciálna základná škola poskytuje výchovu a vzdelávanie deťom s mentálnym postihnutím rôzneho stupňa a deťom s viacnásobným postihnutím a ťažkým viacnásobným postihnutím. V akademickom roku 2011/2012 otvorí jednu triedu pre šesť až osem prváčikov ako jej to v maximálne možnej miere povoľuje zákon.

foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM