Slávka Kellová Rôzne

Do školy dnes nastúpilo 350 prvákov

V prvý deň akademického roka 2011/2012 prekročilo brány desiatich liptovskomikulášskych škôl asi 350 nových školákov. Tento školský rok opäť poznačia chýbajúce učebnice.

Do lavíc mestských škôl dnes zasadlo 271 prvákov, čo je o deväť detí menej ako v predchádzajúcom roku. Zvyšný počet sa bude vzdelávať v cirkevných školách katolíckeho a evanjelického vierovyznania. Školský život by mal na všetkých školách pulzovať v zabehnutých koľajách, chýbajú však učebnice. „Neprišla nám ani jedna učebnica pre 4. ročník. Vo 8. ročníku je zatiaľ len slovenský jazyk. Všetkými učebnicami disponujú len ročníky 1, 2, 5 a 6,“ hovorí riaditeľ ZŠ Janka Kráľa Július Lichardus.

Po zmene vyhlášky o Základných školách mohli ich riaditelia rozhodnúť o časoch v začiatkoch vyučovania. Liptovskomikulášske mestské školy však túto možnosť nevyužili a tak sa vyučovanie začína postarom od 7:40 do 8:00. „Súvisí to s napojením škôl na autobusové linky a spoje, ktoré privážajú žiakov z okolitých okrajových častí mesta resp. obcí,“ vysvetľuje hovorca mesta Peter Lehotský.

Na post riaditeľa ZŠ P. J. Kerna v Demänovej zasadol v tomto školskom roku Miroslav Mahdal a na ZŠ M. R. Martákovej bola opakovane zvolená Alena Ridzoňová. Najbližších desať mesiacov sa bude niesť v znamení šetrenia. Na ZŠ Janka Kráľa investovali v učebňovom pavilóne F do výmeny všetkých regulačných ventilov vo výške viac ako 6 000 eur, čím by mali docieliť úsporu na spotrebe tepla. Pre ZŠ v mestskej časti Demänová sa podarilo získať financie od štátu na rekonštrukciu kotolne na tuhé palivo za plynovú. Škola by tak mala ušetriť na energiách ako aj na prevádzke kotolne.

  • jvk-

foto: autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM