Rôzne

Do Tichej a Kôprovej doliny sa už dostanete: Na liptovskej strane Tatier sú niektoré chodníky stále zavalené

Pre turistov je už priechodná aj Tichá a Kôprova dolina V Tatanskom národnom parku. Štátne lesy TANAP-u tu odstránili z chodníkov popadané stromy z májovej víchrice. V liptovskej časti Tatier sú prístupné zatiaľ iba tri doliny.

Ilustračný obrázok k článku Do Tichej a Kôprovej doliny sa už dostanete: Na liptovskej strane Tatier sú niektoré chodníky stále zavalené
Foto: Slávka Kellová

„Priechodný je žlto značený turistický chodník z Podbanského cez Suché sedlo až na Kasprov vrch. V tejto doline je priechodný aj červeno značený úsek chodníka od Liptovského košiara cez sedlo Závory do Hladkého sedla,“ informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

V Kôprovej doline lesníci ešte stále prerezávajú modro značený chodník z Troch studničiek na Popradské pleso v úseku od rázcestia pod Hlinskou dolinou do Hlinskej doliny. Stále je nepriechodný aj zeleno značený chodník od rázcestia pod Hlinskou dolinou do Temných smrečín a ďalej do sedla Závory. Turisti tak majú uzavretý aj prístup od Temných smrečín k Nižnému Temnosmrečinské­mu plesu.

Niektoré chodníky sú stále zavalené

V liptovskej časti Tatier sú prístupné zatiaľ iba tri doliny. Kalamitné drevo vlastníci tamojších lesov odstránili na dolnom úseku zeleno značeného chodníka vedúceho z rázcestia na Tokarinách. Sprístupnený je tak zeleno značený turistický chodník cez Babky až po Sivý vrch. Prístupný v tomto smere je už aj modro značený turistický chodník z Bobroveckej Vápenice cez chatu pod Náružím (Červenec) do sedla Predúvratie. Zo Sivého vrchu sa však nedá pokračovať po hlavnom hrebeni po červenej značke na Bielu skalu, kde v pásme lesa leží stále kalamitné drevo. Turisti musia zostupovať v smere do sedla Pálenica.

Zavalený je ešte stále aj žlto značený chodník zo sedla Pálenica do Zuberca, ako aj do Bobroveckej a Jaloveckej doliny zostáva stále pod kalamitným závalom. Turisti tu musia pokračovať ďalej po červeno značenom hlavnom hrebeni. Z neho sa dá zísť na liptovskú stranu Tatier najskôr z Baníkova po zelenej značke cez Jalovecké sedlo alebo zo Smutného sedla po modrej značke ku Žiarskej chate. „Turistov však upozorňujeme, že zo Žiarskej chaty na základe vyhlášky Obvodného lesného úradu v Liptovskom Mikuláši možno ďalej do Žiaru pokračovať len v čase od 17:00 popoludní do 7:00 ráno. Denná doba je vyhradená lesným robotníkom na spracovávanie vetrovej kalamity.“

Poslednou možnosťou, ako sa vrátiť do údolia liptovskej časti Tatier je pokračovať červeno značeným hrebeňom až na Končistú a odtiaľ po žltej značke dolu Račkovou dolinou do Pribyliny. Zostupy z hrebeňa na oravskú a poľskú stranu sú okrem zostupu do Zuberca zo sedla Pálenica bez obmedzení.

Bezpečnosť je prvoradá

Z dôvodu vlastnej bezpečnosti žiadajú lesníci turistov o rešpektovanie prípadných dočasných obmedzení pohybu po turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich blízkosti. Upozornenia sú v teréne vždy riadne vyznačené v teréne. Turistov, ktorí sa v týchto dňoch vyberú na túry do vyšších polôh Štátne lesy TANAP-u upozorňujú, že vo vyšších polohách Tatier je stále veľa snehu, najmä na chodníkoch cez sedlá. Turisti by preto mali byť na tieto podmienky dostatočne vybavení, prípadne zvážiť reálnosť výberu svojich turistických cieľov.

Momentálne sú v Tatranskom národnom parku ešte stále nepriechodné turistické značkované chodníky:

červená značka: Temné smrečiny – Nižné Temnosmrečinské pleso, Rázcestie pod Jaloveckou – Podbanské, Magurka – Malá Franková, horáreň pod Bielou skalou – Sivý vrch

modrá značka: Ždiar Strednica – Magurské sedlo, Jezersko, lyžiarsky areál – Hrb, Kmeťov vodopád – Hlinská dolina, rázcestie pod Holým vrchom – Holý vrch, zelená značka rázcestie pod Hlinskou dolinou – Temné smrečiny – sedlo Závory, Štrbské Pleso – Biely Váh – Tri studničky, Slodičovský vrch – Keheľ, Chata Orešnica – Klinovaté

žltá značka: Štrbské Pleso – Vodopád Skok v Mlynickej doline a Škutnastá poľana – Rázcestie pod Furkotou vo Furkotskej doline, Jalovec – Bobrovecká dolina – sedlo Pálenica – Zuberec, rázcestie pod Žiarskou – Baranec – Plačlivô a Magurka – jazero Mišku Kovaľa – Osturňa.

Foto: ilustračné, sita

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM