Martin Grendel Rôzne

Do vlakov InterCity nasadili stewardky

So začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji ZSSK spustila aj pilotný projekt stewardiek, ktoré sa oddnes budú venovať cestujúcim vo vlakoch InterCity. Na hokejové majstrovstvá vypravia mimoriadne posilové vlaky

Na hokejový šampionát sa pripravila aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Počas majstrovstiev ponúka fanúšikom cestu vlakom už na letiskách v Bratislave, Košiciach a vo Viedni.

Na letisku Schwechat má spoločnosť spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch vlastný prezentačný a predajný stánok.

Celosieťové cestovné lístky si tak fanúšikovia, ktorí na viedenské letisko priletia, budú môcť kúpiť už na letisku. Z Viedne na bratislavskú hlavnú stanicu ich budú zvážať autobusy.

„Hlavným cieľom je odchytávať cestujúcich mieriacich na Slovensko, hlavne do Košíc, aby pre cestu medzi Viedňou a Košicami zvolili náš vlak a nie konkurenciu,“ povedal na dnešnej tlačovej besede riaditeľ úseku obchodu ZSSK Igor Chovanec. Lístky na vlak železničná spoločnosť ponúkne priamo na letisku aj fanúšikom, ktorí priletia do Bratislavy alebo Košíc.

Tri mesiace na skúšku

So začiatkom majstrovstiev sveta ZSSK spustila aj pilotný projekt stewardiek, ktoré sa oddnes budú venovať cestujúcim vo vlakoch InterCity. „Inšpirovali sme sa v Českej republike u Českých dráh. Stewardky predstavujú individuálny prístup k cestujúcim a novú kvalitu služby. V každom IC-čku bude jedna stewardka,“ povedal Chovanec. Šesť stewardiek bude železničnú spoločnosť mesačne stáť približne 10-tisíc eur, projekt plánujú skúšať tri mesiace.

Stewardky, alebo skôr „vlakušky“, budú cestujúcim ponúkať občerstvenie a dennú tlač. Do druhej triedy zamieria len v prípade, že ich cestujúci v prvej triede nebudú potrebovať. „Cieľom je, aby sa vlakový personál venoval cestujúcim, aby sa mu po tom, čo skontroluje cestovný lístok, začala tá hlavná práca, pretože kontrolou lístkov zistil, že tu má klientov, ktorým je nutné venovať sa,“ uviedol Chovanec. V akej forme bude železničná spoločnosť v projekte pokračovať v budúcnosti, rozhodne, keď vyhodnotí odozvu cestujúcich po prvom mesiaci.

Na hokejové majstrovstvá vypravia mimoriadne posilové vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) vypraví mimoriadne posilové vlaky pre návštevníkov majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Od 29. apríla do 9. mája, tiež medzi 11. a 13. májom a 15. mája bude rýchlik R 608 Kúpele Lúčky po zastavení v železničnej stanici Bratislava hlavná stanica o 18:20 mimoriadne pokračovať až do železničnej stanice Bratislava Nové Mesto. Odtiaľ bude možné prísť k dejisku MS 2011 v ľadovom hokeji, Orange aréne, peši za 15 minút.

Cestovné lístky zakúpené do stanice Bratislava hl. st. platia aj pre trať Bratislava hl. st. – Bratislava Nové Mesto. V piatok 29. apríla, v nedeľu 1. mája a v stredu 3. mája pôjde mimoriadny vlak R 707 na trase Bratislava Nové Mesto – Bratislava hl. – Žilina st. s odchodom z Bratislavy Nové Mesto o 23:10, z Bratislavy hl. st. o 23:45.

Aký nápor železnice počas majstrovstiev očakávajú, Chovanec ani generálny riaditeľ ZSSK Pavel Kravec nechceli povedať. Železnice by však podľa nich mali byť pripravené aj na prípadné návaly cestujúcich a reagovať podľa konkrétnej situácie. V dňoch, keď slovenský hokejový tím odohrá hokejové zápasy, vypraví ZSSK mimoriadne vlaky z Bratislavy do Žiliny, vždy 15 minút pred polnocou.

V ústrety vyšla železničná spoločnosť aj českým fanúšikom, pretože vlaky z Českej republiky nebudú končiť na hlavnej stanici, ale na železničnej stanici Bratislava – Nové Mesto, ktorá je bližšie k zimnému štadiónu.

zdroj a foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM