Norbert Gonosz Správy

Dobrovoľníci vykastrovali v Liptove takmer 150 zvierat: Pribylina pomoc odmietla!

Štvordňový zásah dobrovoľníkov a zverolekárov pomohol v Liptove vykastrovať túlavé i chované zvieratá v rómskych osadách. Vďaka Československému kastračnému programu nebude musieť liptovskomikulášska karanténna stanica aspoň najbližšie mesiace hľadať domov pre nechcené mláďatá.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci vykastrovali v Liptove takmer 150 zvierat: Pribylina pomoc odmietla!
Zdroj: Dnes24.sk

Rukami zverolekárov a dobrovoľníkov zo Združenia za práva zvierat a OZ Očami psa, ktoré prevádzkuje mikulášsku karanténku, prešlo 143 zvierat z rómskych osád v Liptovskom Mikuláši a vo Važci. Rizika budúceho nechceného potomstva zbavili za tri dni sto z nich. „Už vopred sme rodiny v osadách upozornili, že prídeme. Zväčša s nami spolupracovali. Natrafili sme však aj na niekoľko veľmi smutných prípadov. Dva psy a dve mačky nám uhynuli kvôli zlému zdravotnému stavu,“ zhodnotila Jana Dvoráčková z OZ Očami psa.

Väčšina zvierat sa vrátila späť do rodín alebo do osád. Takmer 40 ich museli odobrať a v týchto dňoch sa zotavujú alebo už čakajú na nový domov v mikulášskej karanténke či v popradskom útulku.

Starosta ich odmietol

Spoločne s Liptovským Mikulášom a Važcom sa mala ako tretia samospráva na strednom Slovensku do kastračnej akcie zapojiť obec Pribylina. Starosta však akciu na poslednú chvíľu odmietol ako nepotrebnú.

Kastračná akcia, Hlboké
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM